Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum ne protejăm de cancer de piele

11 iul. 2017,, 16:42   Societate
2228 0

Cea mai sigură metodă de a ne proteja împotriva cancerului de piele este evitarea expunerii la soare în timpul zilei, între orele 11.00 și 16.00, atunci cînd potențialul negativ al radiațiilor ultraviolete este maxim.

Solicitat de IPN, medicul oncolog Nicolae Dolganiuc a declarat că cei care își doresc un bronz frumos, fără arsuri solare, trebuie să aleagă intervalul 07.00-11.00 pentru a sta pe plajă sau la piscină. La fel, mai pot profita de soare după ora 16.00.

Medicul a precizat că primele semne de alarmă țin de modificarea aspectului pielii, ca de exemplu o iritație, o excrescență, o rană care nu se vindecă sau o modificare a unui nev pigmentar (aluniță) sau a unui neg. Cancerul de piele afectează de obicei zone care sînt expuse la soare în mod frecvent: gîtul, spatele, pieptul și umerii. Zona nasului este afectată cel mai frecvent.

Îngrijorări prezintă leziunile ferme, cu aspect perlat, cu vase de sînge ce au un aspect de pînză de păianjen; petele sensibile, roșii, care sîngerează cu ușurință; leziunile mici, lucioase, care pot semăna cu negii sau cu nevii pigmentari - pete asemănătoare cu cicatricile în special la nivelul feței. De asemenea, trebuie să îngrijoreze leziunile care sîngerează, formează cruste și apoi se repetă ciclul, dar care nu se vindecă în decurs de trei săptămîni, dacă și forma negilor s-a modificat. În toate aceste cazuri este necesară evaluarea de către un specialist (oncolog-dermatolog).

Nicolae Dolganiuc a subliniat că s-a demonstrat științific faptul că pielea mai albă conține mai puțină melanină și este mult mai afectată de radiațiile UV. De aceea, o persoană blondă sau roșcată și cu ochii deschiși la culoare este mult mai predispusă la apariția cancerului de piele decît bruneții.

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, medicul recomandă evita expunerii la soare. sînt recomandate articolele vestimentare care să acopere pielea cît mai mult și pălăriile cu boruri largi, care vor proteja fața, urechile și ceafa. sînt recomandate de asemenea loțiunile cu factor de protecție solară mai mare de 15, preferabil 30, care să fie aplicate din două în două ore sau după ieșirea din apă. Medicul oncolog atenționează că și bronzul la solar prezintă aceleași pericole.

Cît privește bebelușii, medicul oncolog a spus că în primul an de viață copilul nu trebuie expus la soare nicio secundă. Cînd este scos la plimbare, trebuie să poarte pălărioară, tricou cu mîneci, pantalonași lungi. După vîrsta de un an și pînă la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produselor cosmetice fotoprotectoare, cu factor de protecție 50. Produsul trebuie aplicat pe toata suprafața corpului copilului și re-aplicat la fiecare două ore și după fiecare baie în mare.

Orele recomandate plimbării copiilor în aer liber sînt în intervalul 08.00 - 10.00 și după 18.00. Pe perioada expunerii la soare copilul trebuie să consume multe lichide, să aibă capul protejat, iar hainele să fie din bumbac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?