Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

11 iulie, Ziua mondială a populației

11 iul. 2017,, 15:30   Externe
1689 0

11 iulie, Ziua mondială a populației. Ziua mondială a populației este celebrată, în fiecare an, pe 11 iulie, încă de acum 30 de ani .

Prima data a fost marcată în anul 1987, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-și concentra atenția asupra urgenței și importanței problemelor omenirii.

De la o ediție la alta, această zi a cîștigat popularitate, bucurîndu-se de sprijin și de interes din partea organizațiilor și a oamenilor din întreaga lume.

Organizațiile non-guvernamentale, grupurile oamenilor de afaceri, organizațiile comunitare și alte instituții desfășoară, cu ocazia acestei zile, diverse activități educaționale: seminarii, sesiuni de informare educațională, ateliere, cursuri, dezbateri, mese rotunde și concursuri educative axate pe creșterea gradului de informare a oamenilor pe tematica aleasă, informează Agerpres.

Tema ediției din acest an este „Planificarea familiei: Împuternicirea oamenilor, dezvoltarea națiunilor”, potrivit site-ului www.un.org/en/events/populationday.


„Accesul la o planificare familială voluntară, sigură, este un drept al omului. Este, de asemenea, esențial pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și este un factor cheie în reducerea sărăciei. Cu toate acestea, în jur de 225 de milioane de femei care doresc să evite sarcina nu utilizează metode sigure și eficiente de planificare familială, din cauza lipsa accesului la informații sau servicii ori lipsa de sprijin din partea partenerilor sau comunităților lor. Cele mai multe dintre aceste femei cu o cerere insuficientă de contraceptive trăiesc în 69 dintre cele mai sărace țări de pe pămînt”, mai notează site-ul citat.

Investițiile în realizarea planificării familiale oferă, de asemenea, cîștiguri economice și alte avantaje care pot duce la dezvoltare în viitor, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Ziua Mondială a Populației din acest an coincide cu Summit-ul privind Planificarea Familială, a doua reuniune a inițiativei „Family Planning 2020”, care are drept scop extinderea accesului la planificarea familială voluntară a circa 120 de milioane de femei pînă în 2020, potrivit www.unfpa.org.

Estimările actuale ale ONU indică faptul că populația lumii crește anual cu aproximativ 83 de milioane de persoane. Presupunînd ca gradul de fertilitate va continua să scadă, populația globală va ajunge la 8,6 miliarde în 2030, 9,8 miliarde în 2050 și 11,2 miliarde în 2100.

Divizia ONU pentru Populație colaborează îndeaproape cu agențiile, fondurile, programele și organismele sistemului Națiunilor Unite pentru punerea în aplicare a programului de lucru privind populația și pentru continuarea Conferinței Internaționale privind Populația și Dezvoltarea. Misiunile Organizației Națiunilor Unite, oficiile guvernelor naționale, birourile ONU, cercetătorii, reprezentanții mass-media și publicul se consultă în mod regulat cu Divizia ONU pentru Populație privind estimările și proiecțiile populației, precum și asupra informațiilor și analizelor privind problemele legate de populație și dezvoltare, conform www.un.org.Creşterea populaţiei mondiale este o problemă căreia i se caută explicaţii ştiinţifice şi i se propun strategii integrate la fel ca şi celorlalte probleme care au dobîndit un statut global, chiar dacă în anumite zone ale Terrei populaţia evoluează uneori în contradicţie cu tendinţa generală, aşa cum se întîmplă în „Bătrîna Europă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?