Descoperirea din Sistemul Solar care va revoluționa lumea

Descoperirea din Sistemul Solar care va revoluționa lumea

Astronomii susţin că au descoperit o nouă planetă în sistemul solar de mărimea lui Marte.

Un studiu recent sugerează că un obiect masiv se află în apropierea zonei externe a sistemului solar, fiind considerată de cercetători o  nouă lume nedescoperită, relatează Independent. 

Anul trecut, cercetătorii au descoperit Planeta 9 după ce au observat că o forţă este exercitată asupra obiectelor din Centura Kuiper. Orbita neobişnuită a obiectelor ar putea fi explicată de prezenţa unei planete cu o masă de 10 ori mai mare decît cea a Pămîntului. O analiză similară, realizată recent, sugerează că ar putea exista o nouă planetă de acest tip denumită Planeta 10. 

În cadrul studiului realizat de Kat Volk şi Renu Malhotra, din cadrul Universităţii Arizona, este prezentat faptul că mai multe obiecte din Centura Kuiper nu orbitează pe traiectoria normală, fapt ce sugerează că o planetă exercită o forţă gravitaţională mare asupra lor. 

Cercetătorii sugerează că cea mai plauzibilă explicaţie pentru acest fenomen este reprezentată de existenţa unei noi planete, similare ca mărime cu Marte. ,,Conform calculelor noastre un obiect la fel de masiv precum Marte ar putea provoca fluctuaţiile pe care le-am măsurat,'' a declarat dr. Volk. 

Cercetătorii speră că după lansarea Large Synoptic Survey Telescope vor putea observa noile planete dacă acestea există.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load