X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Iranul se oferă să ajute Irakul să reconstruiască mai multe orașe, printre care și Mosul

10 iul. 2017,, 20:30   Externe
1571 0

Iranul a felicitat Irakul pentru victoria declarată asupra grupării Statul Islamic la Mosul, oferindu-și totodată ajutorul pentru reconstruirea mai multor orașe din care jihadiștii au fost alungați la capătul unor lupte violente, informează luni AFP.

'Felicitări poporului și guvernului irakiene pentru eliberarea orașului Mosul. Cînd irakienii își unesc eforturile, nu există limite în ceea ce pot realiza', a scris duminică seară pe Twitter ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

Premierul irakian Haider al-Abadi s-a deplasat la Mosul duminică, pentru a marca sfîrșitul unei bătălii lungi și dificile pentru recuperarea orașului din mîinile teroriștilor din SI.

Și alte oficialități iraniene au salutat recucerirea Mosulului, cea mai importantă victorie a Bagdadului în fața grupului extremist sunit care în 2014 a cucerit vaste teritorii la vest și nord de Bagdad.

'Este vorba despre o realizare imensă (în lupta) pentru a pune capăt prezenței și faptelor sălbatice ale acestei grupări criminale' care este SI, a apreciat secretarul Consiliului suprem al securității naționale (CSSN), Ali Shamkhani, într-un mesaj adresat lui Al-Abadi și marelui ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate șiită din Irak. 'Guvernul, forțele armate și națiunea Iranului (...) sînt gata să ajute persoanele strămutate și răniții și la reconstruirea orașelor și a infrastructurilor', a adăugat el, citat de agenția oficială Irna.


Înainte de Mosul, forțele irakiene i-au alungat pe jihadiști din orașele Tikrit, Ramadi și Fallujah, amintește AFP.

Ministrul apărării iranian Hossein Dehghan și șeful statului major al forțelor armate, Mohammad Bagheri, l-au felicitat la rîndul lor pe Al-Abadi, declarîndu-se pregătiți să consolideze cooperarea militară și în domeniul securității cu Bagdadul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?