Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul Economiei: Tendințele comerțului exterior al Moldovei

10 iul. 2017,, 13:20   Economie
2275 3

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova este în continuă creştere. Astfel în perioada ianuarie-mai 2017 exporturile de mărfuri moldovenești au depășit suma de 850 mil. dolari SUA, înregistrîndu-se o creștere de circa 15 la sută în comparație cu aceiași perioadă a anului 2016.

Datele au fost făcute publice de către Ministerul Economiei, vizînd tendințele comerțului exterior în primele cinci luni ale anului 2017, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului instituției de resort, creșterea indicelui a fost determinată de îmbunătățirea cererii externe la produsele moldovenești, ceea ce a condus la majorarea considerabilă a volumului mărfurilor exportate. În plus, un factor important a devenit creșterea esențială a volumului producţiei agricole în anul 2016.

Exporturile moldovenești au fost efectuate preponderent în Uniunea Europeană (UE),

unde au fost livrate produse de circa 540 mil. dolari sau cu 16% mai mult, în timp ce cota UE în totalul exporturilor moldovenești a depășit 63%. În Țările CSI exporturile moldovenești au fost de circa 180 mil. dolari SUA sau cu 16% mai mult, ponderea țărilor CSI în totalul exporturilor moldovenești depășind 20%. Astfel, potrivit celor menționate de responsabilii de la Ministerul Economiei se observă tendințe de reorientare a exporturilor moldovenești spre piețele din Uniunea Europeană, creșterea calității mărfurilor și ajustarea lor la standardele internaționale.


Responsabili de la ministerul de resort au precizat faptul că importurile de mărfuri în Moldova în ianuarie-mai 2017 au constituit aproximativ 1,8 mld. de dolari, înregistrîndu-se o creștere de mai mult de 16% față de aceeași perioadă a anului 2016 Totodată, importurile în Moldova din țările UE s-au ridicat la aproximativ 880 milioane de dolari, înregistrîndu-se o creștere de peste 17% și reprezentînd 49% din totalul importurilor în primele cinci luni. Importurile din țările CSI au depășit 450 mil. de dolari, majorîndu-se cu mai mult de 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, ceea ce constituie mai mult de 25% din totalul importurilor.

Referitor la importurile de mărfuri, constatăm că au însumat circa 1 mld. 800 mil. dolari SUA, ceea ce constituie cu peste 16 la sută cu mai mult decît în perioada similară a anului 2016. Importurile din țările UE s-au cifrat la 880 mil. dolari SUA, ceea ce constituie cu peste 17 la sută mai mult față de ianuarie-mai 2016, ceea ce reprezintă 49 la sută din totalul importurilor. Importurile din țările CSI au însumat peste 450 mil. dolari SUA, adică cu peste 11 la sută mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2016, ceea ce reprezintă peste 25 la sută din totalul importurilor.

Ministerul Economiei menționează că aceste majorări ale importului de mărfuri s-au datorat creșterii importului de: petrol, produse petroliere, energie electrică, produse medicinale și farmaceutice, mașini și aparate electrice, vehicule rutiere, îmbrăcăminte și accesorii, mașini și aparate industriale cu aplicații generale etc. În plus, creșterea volumului importurilor se datorează restabilirii cererii interne, în special, la materia primă de import din partea mediului de afaceri și majorarea fluxului de investiții.

Un factor important care a condiționat creșterea volumului importurilor și exporturilor se datorează faptului că Republica Moldova beneficiază de o serie de regimuri comerciale facilitate atît cu statele din regiunea occidentală, cît şi cu cele din partea euro-asiatică, în baza acordurilor de liber schimb dintre Moldova și CSI, GUAM, CEFTA, Turcia și cu Uniunea Europeană în baza DCFTA. Astfel, la etapa actuală, în baza acestor acorduri, aproximativ 80 la sută din schimburile comerciale ale țării noastre au loc în regim de liber schimb.

Republica Moldova se află concomitent în proces de negocieri privind semnarea unor noi Acorduri bilaterale în domeniul comerțului cu China, Egipt, India și cu țările membre EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia). Acest lucru va duce pe viitor la extinderea accesului pe mai multe piețe de desfacere cu un potențial de aproximativ 900 mil. de consumatori, ceea ce va oferi noi oportunități de export pentru producătorii autohtoni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?