X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Presiunile Guvernului asupra CALM au provocat indignarea comuniștilor

7 iul. 2017,, 16:40   Politică
2267 0

Asupra Congresului Autorităților Locale (CALM) se exercită presiuni din partea Guvernului, care încearcă să subordoneze organizația.

Acest lucru are loc din cauza poziției critice a CALM privind reforma administrativ-teritorială, care este în curs de elaborare acum. Aceasta va putea duce la o reducere semnificativă a numărului de primării. Declarația a fost făcută vineri, 7 iulie, de către deputata din Partidului Comuniștilor (PCRM), Elena Bodnarenco, care consideră că astfel de acțiuni sînt inacceptabile la adresa organizației, relatează NOI.md

Deputatul din partea Partidului Comunist a relatat despre faptul cum CALM a căzut în dizgrația autorităților centrale. «CALM a fost convenabilă autorităților, atîta timp cît nu înainta propuneri de îmbunătățire a legislației, atrăgea proiecte privind oferirea de studii și instruirea viitorilor primari, de reparații și construcții în așezările cu destinație socială și culturală. Cum numai CALM a început să se opună reformei administrativ-teritoriale, care este pregătită în prezent de actuala guvernare, organizația a început să aibă probleme. Consiliul de Administrație al CALM și-a expus foarte dur opinia cu privire la reforma propusă, deja de la primele audieri publice, cu privire la această problemă, care au avut loc în luna mai, la Holercani. După aceasta, Guvernul și Cancelaria de Stat au refuzat să coopereze cu CALM», a comunicat Elena Bodnarenco.

Ea a declarat că astfel de acțiuni sînt inadmisibile la adresa organizației, care este în strînsă coordonare cu toate structurile autorităților publice locale. „Congresul autorităților locale a desfășurat din propria inițiativă o întîlnire cu primarii și reprezentanții consiliilor locale în 32 de raioane, în cadrul cărora au fost enunțate destul de mulțime critici la adresa reformei. Încercările unor reprezentanți ai mass-media de a știrbi imaginea CALM sînt josnice și nu iau în considerare realizările care au fost obținute de către aceste organizații. În plus, autoritățile întreprind măsuri de a acapara CALM și de a menține organizația sub propriul control. Aș dori să le amintesc autorilor proiectului de lege despre faptul, că autoritățile publice locale nu sînt obligate să acționeze, în condițiile cînd le dictează acei care doresc să își extindă puterea asupra întregii țări“, a rezumat deputatul din partea Partidului Comunist.


De menționat faptul că autoritățile au raportat anterior despre elaborarea reformei administrativ-teritoriale, care trebuie să ducă la reducerea numărului de primării și, în conformitate cu declarațiile prim-ministrului Pavel Filip la „îmbunătățirea eficienței organelor autorităților locale.“Această decizie, potrivit spuselor lui, este în concordanță cu Strategia de reformare a organelor autorităților publice locale, care urmează să fie implementată în anii 2019-2020 de ani.

Această inițiativă a provocat o reacție critică în rîndul multor reprezentanți ai autorităților publice locale, precum și a CALM. Directorul Congresului autorităților locale, Viorel Furdui, a declarat anterior că reducerea numărului de primării nu va duce la rezultate pozitive. În primul rînd, în opinia lui, este necesar să fie făcută descentralizarea autorităților publice la nivel local, iar primăriilor se le fie delegate mai multe împuterniciri. Părerea conducerii CALM a provocat nemulțumiri în cadrul Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?