X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Problema de matematică pentru care poţi cîştiga 1 milion $

9 iun. 2013,, 02:43   Ştiinţă şi IT
11546 2
Foto: forbesimg.com
Rezolvarea unei probleme poate aduce oricui suma de un milion de dolari. Nu este o glumă! Trebuie doar să ştii matematică.

Un bancher miliardar oferă un premiu în valoare de 1 milion de dolari persoanei care va reuşi să rezolve o problemă de matematică.
Andrew Beal din Dallas a anunţat că va plăti această sumă geniului care va reuşi să desluşească problema care le dă bătai de cap matematicienilor de ani buni.

În primă instanţă, bancherul D. Andrew Beal a oferit, în 1997, 5.000 de dolari celui care putea rezolva problema. De-a lungul anilor, suma a crescut, iar acum pentru problema numita Conjectura Beal vor fi oferiţi 1 milion de dolari.

Reprezentanţii AMS mai spun că soluţia acestei probleme este mai dificilă decît cea a unei probleme asemănătoare, numită Fermat’s Last Theorem, care a rămas nerezolvată sute de ani.

Beal este un matematician autodidact şi doreşte să susţină tinerii pentru a-i urma exemplul.

Iată problema:

Dacă A^x + B^y = C^z , unde A, B, C, x, y şi z sunt integri pozitiv şi x, y şi z sunt mai mari decît 2, atunci A, B şi C trebuie să aibă un factor comun prim.

Problema trebuie dovedită sau trebuie oferit un contra-exemplu, iar soluţia trebuie publicată într-o publicaţie specializată de matematică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?