X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Secretarul general al ONU s-a alăturat negocierilor din Elveția

7 iul. 2017,, 13:21   Externe
1713 0

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a întîlnit joi în Elveția cu liderii ciprioți rivali în scopul de a încerca deblocarea negocierilor și apropierea punctelor de vedere în ce privește o reunificare a insulei, transmite AFP.

Guterres a sosit la Crans-Montana pentru a se alătura discuțiilor care se derulează, din 28 iunie, sub egida ONU, într-un mare hotel din stațiunea alpină elvețiană.

El s-a întîlnit cu președintele cipriot, Nicos Anastasiades, și liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, precum și cu reprezentanți ai țărilor "garante" ale securității insulei — Grecia, Turcia și Regatul Unit (fosta putere colonială) — și ai Uniunii Europene.

Revenirea la masa negocierilor a șefului ONU a fost cerută de cei doi lideri ciprioți, a indicat miercuri purtătorul de cuvînt al ONU, Stephane Dujarric.

Liderii ciprioți rivali și miniștrii Afacerilor Externe și ai Afacerilor Europene din țările garante nu au dezvăluit decît puține aspecte privind conținutul discuțiilor lor cu Guterres, fiind imposibil de știut dacă au fost realizate progrese.


La finalul discuțiilor sale de joi cu liderul ONU, șeful diplomației elene, Nikos Kotzias, a declarat că Guterres pare a fi înțeles că un "stat normal...nu poate suporta presiunile unei terțe țări sau să accepte prezența sa" militară, aluzie la trupele turce staționate în partea de nord a Ciprului.

Purtătorul de cuvînt al ONU a refuzat să se pronunțe asupra iminenței unui acord istoric. "Ar fi riscant pentru mine să fac orice fel de predicție acum", a arătat acesta. "Secretarul general a apreciat pur și simplu că este un moment bun pentru a participa la negocieri", a adăugat reprezentantul ONU.

Șefa diplomației Uniunii Europene, Federica Mogherini, a fost de asemenea prezentă pentru a-și manifesta susținerea în privința negocierilor.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a făcut apel la cei doi lideri ciprioți rivali să ajungă la un acord.

"Vicepreședintele i-a chemat pe președintele Anastasiades și pe dl.Akinci să profite de această ocazie istorică pentru reunificarea insulei", a declarat Casa Albă.

Discuțiile vizează reunificarea insulei, divizată de peste 40 ani. O precedentă rundă de negocieri a avut loc în ianuarie, în Elveția, fără rezultat.

Insula Cipru, avînd un milion de locuitori, este divizată din 1974, cînd armata turcă a invadat partea sa de nord ca reacție la o lovitură de stat ce urmărea alipirea țării la Grecia și a provocat temeri în rîndul minorității turce de pe insulă.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu își exercită autoritatea decît în partea de sud, unde trăiesc ciprioții greci. Ciprioții turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, și unde Turcia staționează circa 35.000 de soldați. Această prezență militară reprezintă principalul obstacol în calea unui acord. Nicosia, susținută de Atena, reclamă un calendar clar pentru retragerea progresivă a trupelor turce.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?