Cîte investiții va atrage ZEL „Ungheni-Business” în următorii ani

7 iul. 2017,, 13:31   Economie
3835 2

Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”, în următorii doi ani, planifică să atragă noi investiții în volum de 16 milioane de dolari pentru extinderea proiectelor existente de investiții.

Acest fapt va permite deschiderea a 550 de noi locuri de muncă, extinderea Zonei prin crearea unor subzone în alte raioane sau localități, construcția unor noi hale de producție cu o suprafață totală de circa 11200 m2 etc.

Despre acest lucru a vorbit administratorul-șef al ZEL „Ungheni-Business“, Natalia Iepuraș, în timpul vizitei la acest ZEL, care marchează a 15-a aniversare a activității sale, a viceprim-ministrului și ministrului Economiei, Octavian Calmîc, relatează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Natalia Iepuraș a menționat că pe parcursul celor 15 ani de activitate, volumul investițiilor a atins cifra de 69,25 milioane USD, iar volumul vânzărilor nete în 2016 constituind circa 2,37 miliarde de lei, fiind înregistrată o creștere de circa 26% comparativ cu anul precedent. În raport cu celelalte zone libere din țară, ZEL „Ungheni-Business” îi revin 49% din volumul vânzărilor nete ale producției industriale înregistrate în anul 2016. Acest indicator, ani în șir, ne poziționează pe locul I în raport cu celelalte ZEL-uri.

La rîndul său, Octavian Calmîc a remarcat că fără o industrie dezvoltată, care produce mărfuri competitive pe piețele internaționale, nu se poate vorbi despre evoluții pozitive ale economie naționale, implementare a programelor sociale și de alt gen pentru cetățeni.


În opinia vicepremierului Octavian Calmîc, în prezent ZEL ”Ungheni-Business” este una dintre cele mai de perspectivă platforme de dezvoltare a industriei naționale în diferite domenii, începînd cu automotivele și terminînd cel al textilelor.

„Grație managementului eficient al administrației Zonei Economie Libere, s-a reușit coagularea unui număr de peste 30 de rezidenți, care au implementat proiecte investiționale de succes, a căror producție este întrebată pe piețele internaționale. Astăzi noi putem spune cu toată certitudinea că ZEL ”Ungheni-Business” este o platformă de succes pentru investiții, care contribuie atît la crearea noilor locuri de muncă, cît și la dezvoltarea economică a țării și municipiului Ungheni”, a accentuat ministrul Economiei.

Președintele raionului Ungheni, Ludmila Guzun, a menționat că ZEL ”Ungheni-Business” joacă un rol foarte important în realizarea programelor social-economie ale unității teritorial-administrative, asigurînd cu locuri de muncă peste 2250 de cetățeni. „Mai mult, în colaborare cu rezidenții și instituțiile de învățămînt din raion, sînt organizate diferite programe de instruire profesională, în special pentru tineri, fapt ce contribuie la pregătirea acestora pentru viață”, a spus Ludmila Guzun.

În opinia consulului Biroului Consular al României la Ungheni, Petru Lițiu, ZEL ”Ungheni-Business” a devenit un pod de legătură dintre agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului, un promotor al produselor moldovenești pe piața românească.
În cadrul evenimentului, ZEL ”Ungheni-Business” a semnat acorduri de colaborare cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, Camera de Comerț și Industrie Iași și Camera de Comerț și Industrie Franța-Moldova.

ZEL “Ungheni-Business” a fost creată în anul 2002 pentru o perioadă de 42 de ani în partea industrială a mun. Ungheni, fiind amplasată în 4 subzone cu suprafața totală de 42,34 ha (88% din teritoriu este deja valorificat).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?