Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

CODUL MUNCII, modificat astăzi de Parlament (DOC)

6 iul. 2017,, 17:02   Politică
7819 0

Durata șomajului tehnic din Republica Moldova va fi redus de la șase luni la patru luni, iar indemnizația lunară în perioada șomajului tehnic nu va fi mai mai mică de 50 la sută din salariul de bază.

Modificări în acest sens au fost votate astăzi, 6 iulie, de Parlamentul Republicii Moldova.

Astfel, Codul muncii a fost completat cu un nou articol cu privire la imposibilitatea temporară a continuării activităţii de producţie de către unitate, de către o subdiviziune interioară a acesteia, de către un salariat sau un grup de salariaţi şi poate fi produsă:

  • din cauze ce nu depind de angajator sau salariat;
  • din vina angajatorului;
  • din vina salariatului.

Retribuirea timpului de staţionare produsă din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepţia perioadei şomajului tehnic, se efectuează în mărime de cel puţin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puţin decît în mărimea unui salariu minim pe unitate de timp, stabilit de legislaţia în vigoare, pentru fiecare oră de staţionare.

În caz de staţionare produsă din vina angajatorului, cu excepţia perioadei şomajului tehnic, angajatorul este obligat să-i compenseze salariatului salariul pe care acesta nu l-a primit. Salariatul din vina căruia s-a produs staţionarea nu este remunerat pentru orele de staţionare.


Modul de înregistrare a staţionării şi mărimea concretă a retribuţiei se stabilesc, după caz, în contractul colectiv sau cel individual de muncă ori în regulamentul intern.

În cazuri excepţionale, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrîngă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimţămîntul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amînată pe anul de muncă următor. În asemenea cazuri, în anul de muncă curent salariatului i se vor acorda cel puţin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă urmează a-i fi acordată pînă la sfîrşitul anului următor. Pînă la modificările efectuate astăzi, salariatul beneficia de 2 concedii, care puteai fi cumulate sau divizate în baza cererii scrise.

Salariaţii care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se vor acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv sau de cel individual de muncă.

Amintim că în cazul salariaților trimişi la studii de către angajator sau care s-au înmatriculat din proprie iniţiativă în instituţiile de învăţămînt superior sau mediu de specialitate acreditate în condiţiile legii, la secţiile serale şi fără frecvenţă şi care învaţă cu succes li se stabileşte durata redusă a timpului de muncă, li se acordă concedii suplimentare cu menţinerea, integrală sau parţială, a salariului mediu şi alte înlesniri, în modul stabilit de Guvern.

Durata șomajului tehnic din Republica Moldova va fi redus de la șase luni la patru luni, iar indemnizația lunară în perioada șomajului tehnic nu va fi mai mai mică de 50 la sută din salariul de bază. Modificări în acest sens au fost votate astăzi, 6 iulie, de către Parlamentul Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?