Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ecologii îndeamnă autorităţile să formeze o comisie a protecţiei rîului Nistru

6 iul. 2017,, 09:50   Societate
1908 0

Asociaţia Internaţională Ecologică a Păstrătorilor Rîului Nistru "Eco-Tiras" îndeamnă autorităţile Moldovei şi ale Ucrainei să formeze o comisie a protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru.

Potrivit poziţiei oficiale a Asociaţiei, "conform Acordului protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru (semnat în 2012, dar aprobat de către Rada Supremă abia în iunie 2017), comisia trebuie să fie formată în decurs de două luni după intrarea în vigoare a actului".

"În acest sens, chemăm ambele părţi să facă imediat schimb de informaţii despre aprobare şi să formeze comisia în timpul potrivit", consideră experţii.

În opinia lor, trebuie acordată atenţie profesionalismului membrilor acestei comisii, ea trebuie să fie creată din reprezentanţii organelor centrale de stat, comunităţilor ştiinţifice, organizaţiilor nonguvernamentale relevante. De asemenea, trebuie concretizat data şi locul desfăşurării primei şedinţe.

Experţii mai consideră că este necesară includerea reprezentanţilor transnistreni în comisia din Moldova.

Asociaţia "Eco-Tiras" propune pentru discuţii trei subiecte prioritare: crearea echipelor de lucru pe domeniile de bază, elaborarea unui plan de gestionare transfrontalieră a bazinului fluviului Nistru, rezolvarea problemelor rîului legate de dezvoltarea hidroenergetică.

Experţii consideră că "o implementare cît mai rapidă şi un comportament responsabil faţă de realizarea înţelegerii trebuie să devină prioritar pentru ambele părţi".

Precizare: Acordul cu privire la colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului fluviului Nistru a fost încheiat de către ambele părţi încă în anul 2012. Parlamentul Moldovei l-a aprobat în 2013, iar Rada Supremă abia peste cinci ani.

O îngrijorare deosebită a experţilor este cauzată de Programul ucrainean al dezvoltării hidroenergetice, planificat pînă în anul 2026. Pentru realizarea acestuia, autorităţile Ucrainei tind spre cîştigul a mai mult de mlrd. din investiţii străine. Aceasta presupune construirea a şase centrale hidroelectrice noi pe Nistru de Sus, fapt care, în opinia multor specialişti, poate duce la o catastrofă ecologică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?