Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

ONG-urile sar în apărarea judecătoarei Domnica Manole

6 iul. 2017,, 09:03   Societate
3082 1

Miercuri, 22 de organizaţii nonguvernamentale (ONG) solicită Preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, să nu promulge decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole.

În ajun, Consiliul Superior al Magistraturii a decis eliberarea din funcţie a Domnicăi Manole după examinarea avizului consultativ suplimentar al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Făcînd trimitere la mai multe hotărîri de judecată, dar şi la dosarul penal cu privire la referendum, SIS constată în avizul său "existenţa unor factori de risc" în activitatea magistratei.

În adresarea societăţii civile se menţionează că Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite CSM eliberarea din funcţie a judecătorului în baza avizului SIS fără o procedură disciplinară, care în acest caz nu a avut loc.

"Din hotărîrea CSM rezultă că judecătoarea Manole a încălcat şi obligaţia de a comunica cu presa. Se pare că nici măcar judecătoarea Manole nu a cunoscut că este acuzată de acest fapt. Nu este clar cine a formulat o astfel de plîngere, iar aceasta nu figura pe agenda CSM. În orice caz, încălcarea acestei obligaţii cu greu justifică aplicarea celei mai grave sancţiuni - eliberarea unui judecător din funcţie", consideră activiştii.

Printre semnatari se numără Asociaţia "Promo-Lex", Institutul de Politici Publice, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?