Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Şevciuk acuză conducerea companiei „Sheriff” de omoruri la comandă

4 iul. 2017,, 15:30   Politică
6242 1

Fostul preşedinte al Transnistriei Evgheni Şevciuk acuză conducerea companiei "Sheriff" de omoruri la comandă în regiune. El a făcut acest lucru într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Şevciuk a spus că în anul 2015 a graţiat doi deţinuţi care au participat la asasinarea unor oameni de afaceri comandaţi de şeful companiei "Sheriff", Victor Guşan. Aflîndu-se la închisoare, condamnaţii au făcut mărturii că au participat la mai multe asasinate comise în regiune.

"Potrivit lor, pînă în 2007, la comanda lui Guşan, pe teritoriul Transnistriei au fost lichidaţi cîţiva cetăţeni, pentru care executorii au primit diferite sume de bani. Depoziţiile au fost verificate, dar nu am primit o confirmare sigură. Astfel, arma nu a fost găsită în locurile din Nistru indicate", a spus Şevciuk.

El a spus că cei doi deţinuţi au cerut să fie graţiaţi pentru că se temeau că în închisoare se vor răfui cu ei. Ţinînd cont de riscurile unei posibile răzbunări şi de faptul că ambii condamnaţi au executat mai mult de jumătate din termenul de detenţie şi că au fost condamnaţi nu pentru omor, ei au fost graţiaţi şi trimişi în dreapta Nistrului. Persoanele graţiate doreau să se adreseze reprezentanţilor structurilor internaţionale de la Chişinău pentru găsirea unei posibilităţi de a fi incluşi în programul de protecţie a martorilor.

Referindu-se la seria de asasinări la comandă la Tiraspol în anii '90 şi 2000, Şevciuk a spus că lui i s-au adresat de mai multe ori membrii familiilor oamenilor de afaceri decedaţi.

"Ei ştiau cui îi conveneau aceste asasinări şi cine ar fi putut să-i comande pe apropiaţii lor. Acţiunile organelor de drept din Transnistria privind investigarea acestei categorii de dosare penale au fost blocate de majoritatea parlamentară, controlată de Guşan", a menţionat Şevciuk.

El respinge categoric afirmaţiile procurorului Transnistriei precum că a fost comisă o infracţiune atunci cînd a avut loc graţierea, menţionînd că "acesta este dreptul exclusiv al preşedintelui".

Şevciuk a comunicat că actualul procuror al Transnistriei, Anatolii Gureţki, este fostul şef al Direcţiei juridice a structurilor lui Guşan, şeful Comitetului de anchetă, Veaceslav Bînzari, este avocatul personal al structurilor lui Guşan, ministrul de interne, Ruslan Mova, este fostul şef al Serviciului de securitate al uneia dintre structurile lui Guşan. Potrivit lui Şevciuk, aceştia toţi "încearcă acum să îmbunătăţească imaginea patronului prin falsificare şi prin intentarea cauzelor penale împotriva lui, fapt ce confirmă versiunea dosarului la comandă din motive de răzbunare personală".

Fostul şef al regimului separatist a plecat din regiune în noaptea de 28 iunie din cauza "persecutării politice a noilor autorităţi". La rîndul său, procurorul Transnistriei a solicitat Sovietului Suprem să ridice imunitatea lui Şevciuk şi a pornit pe numele lui dosare penale pe cinci capete de acuzare, dintre care şi graţierea ilegală a doi deţinuţi. Suma presupusă a prejudiciilor aduse în perioada mandatului său este de 130 mil. euro.

Victor Guşan este preşedintele companiei "Sheriff". Structura lui comercială deţine practic monopolul în domeniile-cheie ale Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?