Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

SUA recomandă Moldovei să condamne oficialii implicați în trafic de ființe umane

4 iul. 2017,, 12:29   Societate
2926 3

Guvernul Republicii Moldova nu respectă pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de ființe umane.

Constatarea se regăsește în cel mai recent raport tematic lansat de experți din SUA, care recomandă autorităților moldovene condamnarea imediată a traficanților, inclusiv a oficialilor guvernamentali care participă la traficul de ființe umane, notează NOI.md.

Potrivit sursei, autoritățile Republicii Moldova nu au depus eforturi sporite și s-au concentrat pe cazuri de trafic mai simple decît pe cazuri internaționale complexe. În raport se menționează că anume corupția din sistemul judiciar a influențat rezultatele investigațiilor, inclusiv ale celor împotriva oficialilor complici.

Experții fac referire la cazul fostului șef al Federației de Biatlon din Moldova, acuzat de trafic de copii în 2014, care a fost achitat, fiindu-i aplicată o amendă de 3000 de lei pentru organizarea migrației ilegale. Nu a fost emis un verdict nici într-un alt dosar, din 2013, împotriva unui ofițer de poliție care se presupune că ar fi acceptat mită pentru a-și convinge colegii să claseze un dosar de trafic.

Nu a fost luată o decizie nici în dosarul împotriva unui fost șef de direcție din cadrul Ministerului de Interne pentru combaterea crimei organizate, care la fel a fost suspectat de implicare în trafic de ființe umane. De asemenea, nu a avansat vizibil nici urmărirea penală a șefului unei agenții pentru drepturile omului care ar fi forțat copii să cerșească în Rusia și a unui executor judecătoresc pentru constrîngerea a două persoane să se prostitueze.


Condamnarea din anul 2014 împotriva unui funcționar public și a complicilor lui a rămas în așteptarea apelului. Într-un caz poliția a reținut o victimă a traficului sexual după ce ea refuzat să întrețină relații sexuale cu un cumpărător de sex comercial. Poliția a încetat ancheta doar după ce o organizație internațională a intervenit în apărarea femeii, mai precizează experții.

Potrivit experților din SUA, riscul ca ofițerii corupți din cadrul organelor de anchetă să-i avertizeze pe suspecți înainte de raiduri sau intervenții continuă să fie sporit, iar autoritățile nu întreprind măsuri pentru a opri aceste practici.

Experții recomandă autorităților Republicii Moldova să scutească victimele traficului de confruntarea cu abuzatorul înainte de începerea unei investigații, dar și să instruiască poliția, judecătorii și procurorii astfel ca aceștia să desfășoare investigațiile centrîndu-se pe interesele victimei.

În contextul problemelor semnalate în domeniul combaterii traficului de persoane, experții au decis retrogradarea Republicii Moldova la „Tier 2 Watch List” pînă la nivelul anului 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?