X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O regizoare din Soroca, desemnată membră a Academiei Americane de Film

4 iul. 2017,, 16:04   Societate
2409 0

Regizoarea Kira Muratova, originară din orașul Soroca, a devenit membră a Academiei Americane de Film.

Kira Muratova s-a născut pe 5 noiembrie, 1934 în orașul Soroca în familia lui Gheorghe Corotcov, dispărut fără urmă în 1941 și a Nataliei Corotcov-Scurtă, evreică originară din Soroca, membră a Partidului Comunist din Romînia, începînd cu anul 1928. În anul 1934 aceasta a fost arestată la Cernăuți.

Încă înainte de izbucnirea Celui De-al Doilea Război Mondial, Kira împreună cu părinții s-a mutat la București.

Kira Muratova a absolvit facultatea de filologie la MGU și cea de regie la VGIK, în grupa condusă de maeștrii Serghei Gerasimov și Tamara Makarova.

De-a lungul carierei sale regizorale, Kira Muratova a realizat 20 de filme, distinse cu numeroase premii Nika și Kinotavr, Premiul Special al Juriului la Berlinale etc.


În 2013, în cadrul Festivalului de Film de la Odessa, Kira Muratova și-a prezentat ultimul film din cariera sa regizorală – „Eterna întoarcere acasă”. Rolul principal în această peliculă e interpretat de Renata Litvinova, una din actrițele iubite ale regizoarei.

În rîndul personalităților desemnate în acest an membre ale Academiei Americane de Film se numără Kim Ki Duk, Guy Ritchie, Barry Jenkins, Alejandro Jodorowsky, Takashi Miike etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?