Pentru prima dată în ultimii ani, la recepţie nu a fost nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care venea la recepţia de la Ambasada SUA în mod tradițional. De asemenea, nu a fost nici liderul Partidului Democrat, coordonatorul executiv al coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc.
Fostul viceministru de externe, expertul Andrei Popov a scris pe pagina sa de Facebook că "absenţa lor a fost atît de vizibilă, încît s-a creat impresia că este vorba despre un "boicot" ostentativ, o decizie asumată, evident coordonată şi menită să transmită gazdelor un semnal".
El a menţionat că acest lucru a fost vizibil comparativ cu recepţia de Ziua Europei din luna mai, unde, pe lîngă premier, au fost mulţi deputaţi democraţi şi miniştri. De această dată a fost prezent doar deputatul Vladimir Hotineanu şi viceprim-ministrul Gheorghe Bălan.
Popov a presupus că acest demers al autorităţilor moldovene ţine de nemulţumirea în privinţa faptului că SUA, la fel ca şi Uniunea Europeană, insistă pe îndeplinirea pe deplin a recomandărilor Comisiei de la Veneţia referitoare la modificarea sistemului electoral.
Potrivit lui, Chişinăul oficial se opune includerii acestei prevederi în Declaraţia comună privind relansarea Dialogului strategic Republica Moldova – SUA. Însă referinţa la recomandările Comisiei de la Veneţia în documentul final sînt incluse într-o formulare dură pentru Moldova.
Săptămîna trecută, într-o emisiune la JurnalTV, Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, a declarat că "Guvernul se ocupă de modificarea sistemului şi menţinerea propriei puteri, în loc să desfăşoare reforme reale".
Adăuga comentariu