X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cavaler în Moldova poate deveni oricine (VIDEO, FOTO)

2 iul. 2017,, 16:00   Sport
5511 0

Mînuirea armelor medievale și strategia luptelor cavalerești pot fi însușite și în Moldova.

Există o mulțime de cluburi, specializate în instruirea artei de a mînui sabia și în reconstituirea evenimentelor istorice. În cele mai multe dintre ele se ocupă luptători cu experiență, iar grupe pentru copii nu-s. Unul dintre puținii specialiști care se ocupă cu copiii este conducătorul clubului luptelor moderne cu săbii și reconstrucție istorică ”Țitadeli” Mihail Donțov, cu care a discutat echipa de filmare a portalului NOI.md.

Discuția despre lupta modernă cu spada a început cu faptul că conducătorul Clubului, ”Țitadeli” a povestit despre specificul acestui sport exotic pentru Moldova. „Este un sport nou, în continuă dezvoltare, care utilizează metode de luptă în care este folosită lovitura de tăiere și retezare, pe cînd cea de înfipt este strict interzisă. Părțile corpului admise pentru lovitri în lupta cu spada fiind toate, cu excepția: capului, diafragmei, tălpii, mîinii, cefei și părții de sub genunchi. Putem afirma cu certitudine, că acest sport este unul dintre cele mai sigure, deoarece atît adulții, cît și copiii sînt instruiți cu arme de protecție. Luptători folosesc spade și scuturi „moi“ și poartă o cască care protejează capul de orice lovitură, folosind totodată un echipament special pentru a proteja corpul și încheieturile”, a povestit pentru portalul NOI.md Mihail Donțov


Armele grele, potrivit interlocutorului, le sînt încredințate doar acelor luptători care au atins vîrsta majoratului și se antrenează permanent. „Toți copiii sub 18 ani se antrenează cu arme «moi», fără tehnici de luptă. Ei învață tehnicile scrimei. Avem deja băieți care se antrenează cu arme grele, ei însă nu pot participa la campionatele pentru seniori. Pe lîngă însușirea elementelor de bază ale luptei cu spada, ei învață principiile morale ale cavalerismului, învață Istoria Medievală din interior, luînd cunoștință de modul de viața care exista în acele timpuri”, a menționat conducătorul clubului ”Țitadeli”.eli”.

Luptele cu săbii conțin mai multe discipline, în funcție de tipul armei, folosite de sportivi. „Există așa discipline ca „scut - sabie”, „buckler-sabie” (backler este uns cut mic cu diametrul de pînă la 40 cm – n.r.), iar nu demult a apărut și „sabie-scut”, unde sînt permise lovituri penetrante. A apărut și noțiunea de luptă full-contact., unde în afară de loviturile cu marginea scutului sînt permise și lovituri cu picioarele, mîinile, adică pot fi aplicate tehnici de luptă. E clar că acestea sînt practicate doar de luptătorii maturi și antrenați. Sportul în baza luptelor cu săbii se dezvoltă activ, apar noi nominalizări, inclusiv „skyrim”. Deci, avem unde crește”, a spus Mihail Donțov.

Un moment elocvent pentru istoria Moldovei, reprodus de multe cluburi istorice din Moldova, este lupta de la Vaslui, care a avut loc pe 4 ianuarie 1475. „Lupta de la Podul Înalt (un sat de lîngă Vaslui – n.r.) a demonstrat că cunoașterea landșaftului i-a permis lui Ștefan cel Mare să învingă cu un număr mic de oșteni. Atunci, Domnitorul Moldovei a reușit să cîștige lupta prin viclenie, îndemînare, dar și datorită strategiei și tacticii bine gîndite. Lupta de la Vaslui este o filă importantă din istoria noastră, care deseori revine în atenția specialiștilor noștri în domeniul reconstrucției istorice”, a menționat interlocutorul NOI.md.

Clubul ”Țitadeli” colaborează cu cîștigătorii concursurilor internaționale, spre exemplu cu Teodor Grajdian, care a devenit campion la lupta modernă cu spada-simulator de antrenament la Campionatul European pentru juniori, ce s-a desfășurat la Kiev și s-a clasat pe locul al 4-lea la Campionatul European de Lupte Moderne cu spada la Minsk. „Am început să practic lupta cu spada, pentru că am fost demult interesat de istoria Europei din Epoca Medievală. Cînd țin în mînă spada și scutul, mă simt ca o persoană din acele vremuri, cînd existau regate, imperii, cavaleri. Planific să continui să practic acest sport și pe viitor, să mă antrenez și să iau în cele din urmă în mîini o armă adevărată”, ne-a împărtășit planurile sale tînărul luptător.Băieții sînt atrași de ideea cavalerismului, ce le ajută să devină adevărați bărbați. „În general, copiii sînt foarte deschiși și abili, e ușor să-i antrenăm. Le place să se simtă cavaleri, să devină bărbați adevărați. Principiile cavalerilor sînt actuale și azi, ele îi învață pe bărbați din copilărie să nu-i bată pe cei slabi, să-i apere pe cei apropiați, să aibă grijă de persoanele în etate, să respecte și să protejeze femeile, „doamnele inimilor lor”. Părinților și copiilor le este comod că orele la clubul ”Țitadeli” (amplasat în incinta centrului pentru copii „Kid’s Planet” la Botanica – n.r.) se desfășoară duminică. Maturii au suficiente motive pentru a nu veni. Ei doresc să-și dedice timpul liber familiei”, a conchis fondatorul și președintele clubului ”Țitadeli”

S-a dovedit că e posibil să devii cavaler și în Moldova, ba chiar la orice vîrstă. Clubul ”Țitadeli” organizează admiterea în grupe, preponderent pentru copii, contactîndu-l pe conducătorul Clubului Mihail Donțov la telefonul 079532080. Membrii majorității celorlalte cluburi, care se antrenează și participă la reconstrucțiile istorice sînt maturi, printre acestea numărîndu-se: „Spada Moldovei”, „Bastion”, London”, „Vitejii Moldovei”, „Șoimul alb”, „ Ensifer”. În general, viitorii cavaleri au unde-și perfecționa abilitățile!



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?