X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Specialiştii au recomandat mai multe măsuri anticaniculă

31 iul. 2017,, 13:30   Societate
2218 0

Pentru această săptămînă meteorologii au prognozat temperaturi ce vor atinge cote de 33-34 grade Celsius și au anunțat cod galben de caniculă în toată țara.

Totodată, medicii au venit pentru această perioadă cu un şir de recomandări de protecţie anticaniculă.

Sofronie Cicală, medic de familie la un centru de sănătate din ţară, a relevat că, atunci cînd mercurul termometrelor se apropie de cifra 40, în general este bine de evitat expunerea la soare, mai ales pentru persoanele cu maladii cardiovasculare, copii, vîrstnici şi femei însărcinate, precum şi pentru pacienţii cu diverse boli cronice. „În acelaşi timp, este bine de ştiut că apa rece nu ajută pe arşiţă. După o scurtă uşurare, aceasta este eliminată prin transpiraţie, evacuînd şi sărurile necesare organismului. La fel, nu sînt potrivite nici băuturile carbogazoase, care doar sporesc senzaţia de sete. Cele mai indicate sînt ceaiurile sau limonadele slab îndulcite, preparate în condiţii de casă. O soluţie perfectă sînt ceaiurile răcite din mentă, cu lămîie şi puţină miere”, a subliniat medicul.

Potrivit specialistului, dacă totuşi este nevoie de ieşit afară, atunci trebuie evitată mişcarea alertă şi alese locurile umbroase. „În acelaşi timp, pe vreme caniculară este foarte binevenit ca somnul să fie împărţit în aşa fel, încît să nu fie neglijate siestele, respectate cu fidelitate în regiunile tropicale. Şi, bineînţeles, niciun fel de alcool consumat la soare”, a accentuat Cicală.

Alte surse recomandă pe vreme caniculară metoda „climatizorului japonez”. Astfel, cînd soarele ridică indicii termometrelor peste 35 de grade, răcoreşte bine şi împrospătează o batistă subţire din bumbac sau in, umezită şi leag-o la gît. Cînd fularul improvizat se usucă, umezeşte-l din nou.


De asemenea, persoanele care au locuit perioade îndelungate în locuri cu climă toridă afirmă că un remediu împotriva caniculei sînt duşurile reci în regiunea tălpilor şi gleznelor. În aceste locuri se află mai multe puncte biologic active, care reacţionează benefic la apa răcoroasă.

La rîndul său, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE) avertizează populaţia să respecte normele de securitate la scăldat, precum şi regulile antiincendiare. „Salvatorii și pompierii amintesc repetat despre regulile la scăldat, pentru a preveni cazurile cu pericol pentru viață. Cei care vor să meargă la scăldat la bazinele acvatice să aibă grijă să aleagă iazuri dotate cu stații de salvare, celelalte fiind periculoase și cu adîncimi mari, întrucît au destinație industrială. Este interzis scăldatul după balizele de pe suprafața apei și săriturile în apă de la înălțimi periculoase. Nu mergeți la înot, dacă aveți probleme de sănătate sau dacă ați consumat băuturi alcoolice, întrucît pericolul de înec în aceste condiții e și mai mare. Mai mult, părinții și cei care au în grijă copii sînt rugați să monitorizeze minorii și să nu-i lase să meargă singuri la scăldat, dacă nu sînt însoțiți de adulţi. În caz contrar, copiii pot merge la adîncimi periculoase, iar în situații primejdioase nu are cine să le acorde ajutor”, se indică într-un comunicat al SPCSE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?