Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Care sînt mai inteligenți, stîngacii sau dreptacii?

26 apr. 2021,, 01:30   Mai multe...
5325 0

Există multe mituri despre stîngaci: mor mai tineri, sînt predispuși la comportament delincvent și alcoolism sau sînt mai inteligenți. Un studiu realizat de IFL Science arată că stîngacii sînt, într-adevăr, mai inteligenți decît dreptacii.

Mitul că stîngacii sînt mai „talentați” decît dreptacii are o istorie îndelungată. Leonardo da Vinci a fost stîngaci. La fel au fost și Mark Twain, Mozart, Marie Curie, Nicola Tesla și Aristotel. Exemple sînt și în prezent: fostul președinte american Barack Obama este stîngaci, la fel ca fondatorul Microsoft Bill Gates sau fotbalistul Lionel Messi. Potrivit studiului IFL, există o legătură strînsă între mîna cu care scriem și capacitatea de a rezolva exerciții de matematică.

„Stîngacii prezintă o emisferă dreaptă a creierului mai dezvoltată, care este specializată pentru procese precum raționamentul spațial și abilitatea de a roti reprezentările mentale ale diverselor obiecte”, se arată în studiul citat.

De asemenea, corpus callosum - pachetul de celule nervoase care leagă cele două emisfere cerebrale - tinde să fie mai mare la stîngaci. Acest lucru sugerează că unii stîngaci au o conectivitate îmbunătățită între cele două emisfere și, prin urmare, o procesare superioară a informațiilor. Aceste particularități ar putea fi motivul pentru care stîngaci par să aibă un „avantaj” în mai multe profesii și arte. De exemplu, aceștia sînt majoritari printre muzicieni, artiști creativi, arhitecți și jucători de șah - procesarea eficientă a informațiilor și abilitățile spațiale superioare sînt esențiale în toate aceste activități.

Capacitatea de a rezolva exerciții de matematică


Peste 2.300 de elevi de gimnaziu și liceu au participat la studiul IFL Science. Pentru a obține rezultate cît mai bune aceștia au fost supuși unor experimente care au variat în ceea ce privește tipul și dificultatea sarcinilor matematice. Pentru a asigura comparabilitatea, a fost folosit același chestionar - Inventarul Edinburgh - pentru a evalua performanța în toate experimentele. Chestionarul cere oamenilor să precizeze cu ce mînă preferă să scrie, să deseneze, să arunce, să perie dinții, etc. - este mai degrabă o scalare a rezultatelor decît o împărțire stîngaci/dreptaci.

Rezultatele arată că stîngacii au depășit restul eșantionului atunci cînd sarcinile au implicat rezolvarea problemelor dificile, cum ar fi asocierea funcțiilor matematice cu un anumit set de date. Acest tipar de rezultate a fost deosebit de clar la adolescenții de sex masculin. Dimpotrivă, atunci cînd sarcina nu era atît de solicitantă, cum ar fi calculele simple, nu a existat nici o diferență între stînga și dreapta. De asemenea, s-a descoperit că dreptacii nu au executat toate experimentele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?