La Chișinău ar putea fi majorate tarifele pentru transportarea deșeurilor

La Chișinău ar putea fi majorate tarifele pentru transportarea deșeurilor

Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat joi, 29 iunie, la ședința Consiliului Municipal că taxa de transportare a deșeurilor, achitată de către locuitorii capitalei ar putea crește cu aproape patru lei.

 

Nistor Grozavu a comunicat că calculele referitor la majorarea tarifelor pentru serviciile de colectare și transportare a deșeurilor menajere a fost efectuate de către Primărie în colaborare cu Ministerul Finanțelor. Astfel, noile tarife vor alcătui aproximativ 9 lei pentru locuitorii blocurilor multietajate și 18 lei pentru proprietarii caselor particulare, informează realitatea.md.

Mai mult decît atît, Grozavu susține că după o investigație comună cu BERD, a fost propus ca prețul să fie triplat, ca acesta să fie de 16 lei pentru locuitorii blocurilor multietajate. Viceprimarul a precizat că această majorare poate avea loc pe parcursul implementării proiectului.

Funcționarul a adus exemple spre a putea compara prețurile de colectare și transportare a deșeurilor din alte orașe ale Republicii Moldova. De exemplu, locuitori orașului Bălți achită 16 lei și 26, respectiv. El a numit, de asemenea, costul serviciilor de colectare a gunoiului în orașele din țările vecine: la București - 36 lei, la Sibiu, Iași și Timișoara - aproximativ 52 lei, la Bistrița - aproximativ 16 lei.

La moment, locatarii blocurilor multietajate plătesc aproximativ 5 lei pentru colectarea gunoiului, iar proprietarii caselor particulare - aproximativ 11 lei.

Vă reamintim că autoritățile municipale ale orașului negociază cu locuitorii satului Țînțăreni, din raionul Anenii Noi, deschiderea Poligonului local de depozitare a deșeurilor. Potrivit spuselor lui Nistor Grozavu, Poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni poate colecta încă aproximativ 24 de milioane de metri cubi de deșeuri menajere, acoperind nevoile capitalei pentru următorii 7-9 ani.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load