Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Magazinele duty-free din Moldova vor fi lipsite de privilegiile fiscale și vamale

29 iun. 2017,, 11:58   Economie
2690 0

Magazinele duty-free din Moldova vor fi lipsite de privilegiile fiscale și vamale de care a beneficiat pînă în prezent, notează NOI.md.

Decizia vine să realizeze angajamentele prevăzute în Anexa XXVI la Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, precum și a recomandărilor înaintate prin Hotărîrii Curții de Conturi privind “Raportul auditului de conformitate asociat auditului de performanță al sistemului facilităților fiscale și vamale. Și va viza eliminarea treptată a facilităților fiscale și vamale acordate magazinelor ce activează în regim duty-free Concomitent, măsura dată vine întru executarea recomandărilor EUBAM, UE și a Băncii Mondiale.

Astfel, se propune următorul plan:

1 iulie 2018, dar pînă la expirarea licenței care este valabilă la data intrării în vigoare a legii - anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară (Aeroport, Leușeni, Criva, Chișinău). Aceste magazine avînd posibilitatea să activeze în regim general cu achitarea tuturor drepturilor de import.

1 ianuarie 2022 - anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free către ieșirea din țară, precum și cele aflate în regiunea transnistreană pentru care nu este implementat un mecanism care să asigure că marfa este comercializată persoanelor care ies din țară.

Termenii specificați mai sus reprezintă o perioadă de tranziție necesară pentru ca agenții economici să se conformeze noilor prevederi, precum și stabilirii unui mecanism prin care să fie asigurat că bunurile sînt procurate doar de către persoanele care ies din țară.


Totodată, termenul de tranziție are drept scop evitarea unor potențiale riscuri privind atragerea Republicii Moldova în anumite procese judiciare privind reparația prejudiciului cauzat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?