Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Încălzirea globală va face ca uraganele să fie şi mai catastrofale

18 mai. 2020,, 04:31   Mai multe...
7073 0

Cercetările sugerează că o planetă cu temperaturi mai mari poate crea condiţiile meteorologice propice pentru a forma cicloni tropicali excepţional de violenţi.

În obtombrie 2016, uraganul Matthew a omorît mai mult de 550 de oameni şi a provocat pagube materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. A fost cea mai puternică furtună din ultimul deceniu care a lovit atît Insulele Caraibe cît şi Statele Unite, cu vînturi de 260 km/h şi a creat valuri înalte de 3-4 metri care au măturat coasta. Din nefericire, Matthew este mai degrabă un prevestitor decît o excepţie, notează Popular Science.

Bazîndu-se pe modelări computerizate şi pe înregistrări istorice, mulţi climatologi afirmă că încălzirea planetei va face ca furtuni precum Matthew să fie comune. Mai jos sînt descrişi cei cinci factori care vor spori forţa uraganelor, asistate de imaginea de mai jos.

1. „Oală sub presiune”

Un uragan începe ca o zonă cu presiune scăzută. Trage aerul de lîngă şi adună umiditate din apa mării de dedesubt. Temperatura oceanelor este în creştere, iar în 100 de ani, suprafaţa oceanelor se va evapora mai uşor, alimentînd uraganul.


2. Ploaia

Vaporii de apă din zona cu presiune scăzută se condensează în nori şi ploaie. Unii savanţi susţin că, în acest secol, va exista o creştere cu 20% a precipitaţiilor asociate uraganelor, ceea ce va face ca uraganele să fie şi mai devastatoare.

3. Tunelul de vînt

Condensul încălzeşte aerul şi scade presiunea şi mai mult. Această zona va trage aer cu o forţă şi o viteză mai mare. Pînă în 2100, viteza vîntului va creşte cu 2-11%.

4. Înaintarea uraganului

Vînturile puternice fac ca apa din faţa uraganului să se umfle. Dacă uraganul va fi mai puternic, iar nivelul oceanului va creşte din cauza încălzirii globale, apa va fi împinsă şi mai departe în interior.

5. Deplasările uraganului de-a lungul coastei

Masa mare de pămînt şi apele mai reci face ca cele mai mari uragane să nu atingă coastele nord-atlantice. Odată cu creşterea temperaturilor oceanelor şi ale aerului, micşările uraganelor pot deveni mai imprevizibile şi pot ajunge şi în nord. Acest lucru poate fi extrem de catastrofal pentru zonele care nu sînt pregătite pentru astfel de evenimente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?