X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Premii pentru cele mai bune schiţe de monede de 1 leu și 2 lei

27 iun. 2017,, 15:02   Societate
1738 0

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a anunţat astăzi despre iniţierea dezbaterilor publice în legătură cu elaborarea conceptului noilor monede în valoare de 1 leu şi 2 lei, care se planifică să fie introduse în circuit în locul bancnotelor în valoare de 1 leu, informează NOI.md.

Banca centrală, pînă la 4 august, va recepţiona de la cetăţeni şi specialişti schiţele lor ale monedelor cu argumentarea și descrierea tematică a imaginii, iar autorii celor mai bune lucrări vor beneficia de premii din partea BNM. Anunțul a fost făcut astăzi, la un briefing, de către viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Ion Sturzu.

El a menţionat că BNM a decis să introducă în circuit monede în valoare de 1 şi 2 lei în locul bancnotelor de 1 leu şi să se consulte cu cetăţenii în privința modului în care trebuie să arate, după părerea lor, noile monede, care vor fi utilizate în ţară în calitate de mijloc de plată, precum şi vor putea fi scoase peste hotare de către cetăţenii străini pentru completarea colecţiilor lor de monede şi folosite în scopuri numismatice.

Ion Sturzu a specificat că dezbaterile publice anunţate vor dura pînă la 4 august. În această perioadă trebuie prezentate Băncii Naționale schiţele noilor monede în valoare de 1 şi 2 lei cu argumentarea și descrierea tematică a imaginilor de pe monede, care pot fi luate în considerare la elaborarea designului noilor monede.

Schiţele trebuie prezentate pe foi în format A4 cu descrierea detaliată a desenului, schiţei monedelor.


După aceasta o comisie specială va desemna cele mai bune lucrări, ai căror autori vor beneficia de premii din partea BNM. Ion Sturzu a precizat că în calitate de premii vor fi înmînate monede comemorative din argint, lansate anterior de Banca Naţională. În afară de aceasta, deoarece una sau cîteva schiţe, posibil, vor fi reflectate în designul noilor monede în valoare de 1 şi 2 lei, autorii lor vor putea să se mîndrească cu faptul că ei au contribuit la elaborarea designului noilor monede.

Schiţele urmează a fi expediate BNM pe adresa ei de e-mail sau prin scrisoare obişnuită. Informaţia suplimentară va fi publicată pe site-ul BNM.

Se planifică că bancnota în valoare de un leu se va afla în circulaţie pînă la epuizarea rezervelor de aceste bancnote.

Anterior, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la canalul de televiziune publică Moldova 1 a declarat că proiectul modernizării monedelor naţionale şi punerea în circulaţie a noilor monede în valoare de unu şi doi lei a fost elaborat ţinîndu-se cont de faptul că bancnotele în valoare de un leu se uzează repede, au un termen prea scurt de utilizare şi nu corespund mai multor criterii de siguranţă. În acelaşi timp, valoarea lor nominală este prea mică, pentru a emite bancnote cu un grad de securitate mai înalt.

După cum a menţionat guvernatorul BNM, în acest context una dintre recomandările Fondului Monetar Internaţional pentru asigurarea siguranţei valutei naţionale este introducerea monedelor în valoare de unu şi chiar de doi lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?