X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Rolul partenerilor europeni în achizițiile de electricitate trebuie fortificat, opinie

26 iun. 2017,, 11:31   Economie
1937 0

Partenerii europeni au fost transformați în observatori pasivi ai unor manifestări repetate de netransparență din partea guvernării în cazul licitației la energie electrică, scrie politologul și cercetătorul în politici energetice Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru IPN.

Pe lîngă faptul că autoritățile au promovat compania de stat Energocom, acestea au descurajat prin acțiunile lor competiția și au intimidat potențialii participanți la licitație din Ucraina și operatorii de pe piața energetică locală, comentează autorul.

În opinia lui Dionis Cenușă, incoerența autorităților în raport cu regulile de joc este mai degrabă o problemă generală decît una accidentală. El consideră că partenerii europeni încearcă, dar reușesc foarte rar să schimbe status-quo-ul. Această situație nu este caracteristică doar pentru sectorul energetic, ci poate fi întîlnită în practic orice domeniu.

Regulile de joc trebuie să fie comune pentru toți, inclusiv pentru companiile de stat, precum Energocom, subliniază Dionis Cenușă.

Politologul precizează că livrările de energie electrică trebuie să țină cont de principiile licitației transparente și competitive, diversificarea surselor de furnizare și integritatea financiară a furnizorilor, care sînt obligați să plătească datoriile pentru producția de electricitate.

În concluzie, Dionis Cenușă menționează că achizițiile transparente de energie din Ucraina, achitarea datoriilor pentru gazul natural consumat de către MoldGRES și integrarea acesteia și mai mult în spațiul legal moldovenesc, dar și avansarea interconectărilor cu Romînia, rămîn priorități majore pentru sectorul energiei electrice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?