Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Expert: 60-75% din lucrările în viticultură trebuie executate mecanizat

23 iun. 2017,, 14:10   Societate
1773 0

„Bunele practici din ţările vitivinicole dezvoltate arată că circa 60-75% din toate lucrările agro-fitotehnice în plantaţiile viticole pe rod sînt executate mecanizat", susţine expertul Direcţiei asigurarea calităţii şi conformităţii produselor vitivinicole din cadrul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) Vladimir Corobca.


Surse din cadrul ONVV au relatat că acest lucru el l-a menționat ieri, la seminarul naţional cu ieşire în teren "Bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor în plantaţiile viticole şi optimizarea cheltuielilor în viticultura din RM", desfăşurat la Căuşeni.

Potrivit expertului, setul complet de echipamente pentru îngrijirea plantaţiilor viticole include 15 maşini agricole şi 10 dispozitive, care contribuie la eficientizarea considerabilă a sectorului vitivinicol, ca urmare a executării corecte şi la timp a majorităţii lucrărilor de îngrijire a viilor.

"Însă în Republica Moldova situaţia este diferită, iar pentru a avea produse de o calitate durabilă şi competitive pe plan internaţional, trebuie să adoptăm cît de curînd practicile şi tehnologiile care şi-au demonstrat eficienţa", a spus Corobca.

Scopul seminarului a fost de a-i familiariza pe specialişti cu situaţia din domeniul mecanizării lucrărilor în viticultura RM şi cu bunele practici din ţările vitivinicole dezvoltate, inclusiv cu executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole utilizînd tehnologiile moderne. La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare şi pregătire a cadrelor pentru sectorul vitivinicol, reprezentanţi ai birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, specialişti viticultori ai companiilor vitivinicole şi agricole.

Seminarul cu ieşire în teren s-a desfăşurat în două etape. Partea practică a avut loc la sectorul viticol al companiei "Sălcuţa" din satul Tănătari, unde participanţii au fost iniţiaţi în subiect, fiindu-le prezentate maşini agricole de producţie germană, destinate pentru executarea lucrărilor în viticultură, precum şi o demonstraţie practică privind executarea lucrărilor mecanizate în plantaţiile viticole.

Partea teoretică s-a desfăşurat la Consiliul raional Căuşeni, unde experţii au aflat despre bunele practici privind mecanizarea maximă a lucrărilor de înfiinţare şi exploatare a plantaţiilor viticole, prognozarea afectării viţei-de-vie de boli şi dăunători cu ajutorul staţiilor meteo locale, dar şi au făcut schimb de experienţă în optimizarea cheltuielilor în viticultură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?