Şansele restituirii banilor furaţi din sistemul bancar sunt foarte mici, experţi

Şansele restituirii banilor furaţi din sistemul bancar sunt foarte mici, experţi

Şansele recuperării banilor furaţi din sistemul bancar moldovenesc sînt foarte mici.

De această părere sînt ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, şi Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă. Opiniile au fost lansate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Negruţă, şansele recuperării banilor scad odată cu trecerea timpului. „Cu cît mai mult timp trece, cu atît mai mare devine problema recuperării banilor. Foarte mult depinde cum se vor mobiliza instituţiile statutului şi să sperăm că odată cu sosirea experţilor Companiei Kroll la Chişinău vor fi urgentate toate procedurile de recuperare. Dacă instituţiile statului s-ar fi mobilizat pe recuperarea banilor după raportul Kroll 1, atunci şansele ar fi fost mai mari. Imediat după apariţia Raportului Kroll 1, de exemplu, au reacţionat autorităţile de la Riga şi a fost demis directorul unei bănci. Acum nu ne rămîne decît să sperăm că acea misiune de recuperare a banilor care va începe după venirea experţilor Kroll să fie una dinamică”, a declarat Negruţă.

Roman Chircă s-a arătat şi mai sceptic privind posibilităţile de recuperare a banilor furaţi din sistemul bancar: „Cei implicaţi în frauda bancară sînt persoane inteligente şi ştiu cum să şteargă urmele şi să ascundă banii pentru a nu fi descoperiţi. Nu cred că unele state conservatoriste, cum este Marea Britanie, de exemplu, vor veni în întîmpinarea Republicii Moldova. Nu cred că o parte din banii furaţi ar fi fost investiţi în Republica Moldova. Noi sîntem în cădere liberă la acest capitol de vre-o trei ani. Ar fi bine ca raportul Kroll 2 să fie oferit publicităţii”.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, a declarat recent că la începutul lunii iulie la Chişinău va sosi o echipă de experţi ai Companiei Kroll, care se ocupă de cazul devalizării sistemului bancar în proporții de circa un miliard de dolari, iar după prezentarea celui de al doilea raport,  autorităţile vor demara procedura de recuperare a banilor. Cioclea a precizat că raportul Kroll 2 nu va fi publicat. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load