Banca Centrală Transnistreană, interesată de măsurile de depăşire a crizei

Banca Centrală Transnistreană, interesată de măsurile de depăşire a crizei

Banca Centrală Transnistreană (BCT) doreşte "să ia cunoştinţă şi să examineze posibilitatea de punere în aplicare a măsurilor concrete, propuse de Partidul Comunist Transnistrean (PCT), referitoare la redresarea situaţiei actuale şi depăşirea crizei economice profunde în care s-a pomenit republica în urma acţiunilor greşite ale puterii executive şi legislative ale RMN".


Despre aceasta se menţionează într-un comentariu al BCT referitor la declaraţia PCT, care acuză Guvernul şi banca centrală de căderea bruscă a nivelului de trai al cetăţenilor în urma deprecierii cursului valutar de la 11,3 la 15 ruble pentru un dolar american.

BCT şi-a exprimat dezacordul cu afirmaţiile comuniştilor despre stabilitatea rublei pe timpul guvernării precedente.

"Stabilitate a fost doar într-o singură privinţă: indicatorii macroeconomici erau permanent în descreştere. În ultimii trei ani, PIB-ul s-a redus cu 7,5%, volumul producţiei industriale – cu 19,9%, exporturile – cu 25,9%, importurile – cu 47,5%, volumul pieţei de consum – cu 20,9%. În 2016 în sfera monetară a fost înregistrat un volum fără precedent de emisiune monetară – 921,3 mil. ruble ($81,5 mil.), ceea ce corespunde cu 50,7% din valoarea bazei monetare la începutul anului. La 1 ianuarie 2013 mărimea rezervelor valutare în aur constituia $81,3 mil., iar la 1 ianuarie 2017 aceasta s-a situat la nivelul de $42 mil.", se arată în document.

Autorii susţin că anume din acest motiv BCT a fost nevoit să majoreze pînă la sfîrşitul anului cursul pînă la 15-15,5 ruble pentru $1.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load