X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Europarlamentar: Nu putem cere banii cetățenilor europeni pentru aventuri politice

22 iun. 2017,, 08:53   Politică
3476 3

Republica Moldova nu va beneficia de finanţarea UE dacă nu va renunţa la schimbarea sistemului electoral şi nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Declaraţia a fost făcută de europarlamentarul român Cristian Preda, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Potrivit parlamentarului european, orice derapaj de la avizul Comisiei de la Veneţia va determina structurile europene să ia o decizie negativă privind finanţarea Republicii Moldova. „Noi sîntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menţine la putere. În Republica Moldova nu se înţelege acest lucru. Nu putem să cerem banii cetăţenilor europeni pentru aventurile politice de la Chişinău”, a declarat Preda.

În opinia lui Cristian Preda, schimbarea sistemului electoral nu este necesară pentru cetăţenii Republicii Moldova: „Cred că cetăţenii din Republica Moldova aşteaptă altceva, nu sisteme electorale care să menţină pe cineva la putere. O decizie înţeleaptă pe care ar lua-o guvernarea de la Chişinău ar fi retragerea proiectului de lege privind sistemul electoral mixt”.

Putătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gămurari, a declarat în cadrul emisiunii că la Chişinău urmează să sosească oficiali de la Bruxelles, pentru a se familiariza cu situaţia reală: „PDM nu a spus niciodată că nu se va conforma recomandărilor Comisiei de la Veneţia. În UE sînt prezente toate sistemele electorale. În recomandările Comisiei de la Veneţia se vorbeşte despre respectarea democraţiei şi efectele pe care le-ar avea implementarea sistemului electoral mixt. Ei vin să cunoască. Adevărul este undeva la mijloc şi europenii mai încearcă să cunoască situaţia pentru a ajunge la el”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?