Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

La Comrat s-au desfăşurat dezbateri publice în privinţa modificării sistemului electoral

22 iun. 2017,, 09:50   Politică
1786 0

Miercuri, la Comrat s-au desfăşurat dezbateri publice în privinţa modificării sistemului electoral. Evenimentul a fost organizat de organizaţia nonguvernamentală "Promo-Lex".

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a menţionat că proiectul de lege propus nu reglementează în nici un fel activitatea postelectorală a deputaţilor.

"Considerăm că trebuie revocaţi deputaţii care nu îndeplinesc voinţa poporului. Dar statutul de deputat, competenţele lui sînt stipulate în Legea cu privire la statutul deputatului, în Constituţie. Acestea trebuie schimbate. Noi propunem în proiect o cotă pentru deputaţii din Găgăuzia. Comisia de la Veneţia a recomandat să fie aplicată o asemenea practică în privinţa tuturor minorităţilor naţionale", a spus deputatul.

El a precizat că recomandările Comisiei de la Veneţia nu prevăd cerinţa categorică de a nu schimba sistemul electoral.

"Am participat la aceste discuţii. Comisia de la Veneţia nu a recomandat aşa ceva", susţine Sîrbu.

Un alt deputat democrat, Corneliu Dudnic, a amintit că trecerea la sistemul electoral mixt a fost votată în Parlament de 74 de deputaţi.

"Şi nu au fost doar cei 39 de deputaţi ai PDM şi cei 24 de parlamentari din partea Partidului Socialiştilor. Aceasta înseamnă consens în probleme principiale", consideră el.

Dudnic a criticat acţiunile opoziţiei, care "este împotrivă la tot ce propune PDM".

"În martie 2016, cînd alegerile şefului statului au fost anulate în Parlament şi a fost introdus votul direct, reforma în alegerea preşedintelui a fost aspru criticată. În schimb, în cursa electorală, opoziţia a participat cu entuziasm. Presupun că la fel va fi şi după introducerea sistemului mixt", a spus deputatul.

Preşedinta fracţiunii Partidului Comuniştilor în Parlament, Inna Şupac, consideră că la votarea în prima lectură consensul a fost găsit din contul voturilor "deputaţilor cumpăraţi".

"Sînt sigură că Moldova va scăpa de statutul de "stat capturat" cu ajutorul oamenilor de treabă. Ei sînt şi sînt în majoritate, însă diferenţa dintre oamenii de bună-credinţă şi cei nemernici constă în faptul că ultimii sînt mai bine organizaţi. Nu prea cred că în cadrul sistemului mixt oamenii de treabă vor ajunge în Parlament", a spus ea.

Deputata a fost susţinută de vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

"Dacă legea va fi adoptată cu alegerea deputaţilor din primul tur, atunci ponderea oamenilor de bună-credinţă în Parlament va fi minimă. În Găgăuzia funcţionează acum o lege mai echilibrată, care prevede desfăşurarea a două tururi de scrutin în circumscripţii. Însă se cunoaşte că banii joacă un rol important chiar în această schemă", a spus politicianul.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, a amintit că în prezent la Ministerul Justiţiei sînt înregistrate 46 de partide.

"Cea mai mare parte a acestora activează doar în timpul campaniilor electorale. Socialiştii au pledat demult pentru sistemul mixt. Încă în 2011, PSRM şi-a anunţat această intenţie, dorind să îmbunătăţească sistemul electoral. În 2014, acest punct a fost inclus în programul partidului. Acum noi ne îndeplinim promisiunile", a spus deputatul.

Vicepreşedintele "Partidului Nostru", Dumitru Ciubaşenco, susţine că cerinţele de modificare a sistemului electoral cu un an pînă la alegeri, după cum doresc deputaţii, reprezintă "un război civil în societatea moldovenească".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?