X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Krasnoselski nu vede motive de împăcare a participanţilor la conflictul de pe Nistru

21 iun. 2017,, 17:21   Politică
3894 4

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, "nu vede motive de împăcare între combatanţii moldoveni şi apărătorii Transnistriei".

El și-a expus opinia într-un interviu pentru publicaţia rusă "Ziarul parlamentar", menţionînd că în Moldova "nici pînă astăzi nu a fost dată o evaluare juridică oficială omorurilor în masă ale transnistrenilor, din 1992".

"Nimeni nu a prezentat scuze mamelor şi văduvelor transnistrene. Nu mai vorbesc de compensaţii. Despre ce putem vorbi, dacă partea moldovenească nu a învăţat lecţia din acele evenimente? De aceea nu avem astăzi niciun motiv de împăcare", a reiterat liderul de la Tiraspol.

În opinia lui, "nu este corectă formularea că acest conflict de pe Nistru a avut un caracter etnic".

"Au existat premise, inclusiv în privinţa limbii, dar pe cele două baricade se aflau oameni de aceeaşi naţionalitate. Conflictul a avut, în primul rînd, un caracter politic. După destrămarea Uniunii Sovietice, Transnistria s-a pomenit într-o zonă de "ruptură geopolitică". Republica Moldova a ales vectorul spre Vest şi unirea cu România. Transnistrenii au ales să fie cu Rusia şi anume acesta a fost motivul adevărat al agresiunii militare a Moldovei în 1992", consideră Krasnoselski.

El nu este de acord cu opinia că "misiunea de menţinere a păcii în Transnistria, desfăşurată sub egida Rusiei, are o alternativă – forţe pacificatoare şi poliţişti ai misiunii ONU sau OSCE, un fel de mecanism de observatori".

"Sînt convins că nu există alternativă formatului actual de menţinere a păcii şi nici nu va fi aşa ceva pînă la soluţionarea completă a conflictului moldo-transnistrean", a spus preşedintele.

El a menţionat că "RMN şi RM sînt state suverane şi independente vecine, care mai mult de un sfert de secol trăiesc alături, și nu împreună".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?