X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expoziție de fotografii despre istoria baletului rus, la New York

22 iun. 2017,, 05:00   Externe
2460 0

Imagini ale fotografilor care reconstituie istoria baletului rus de la începutul secolului trecut sînt expuse la New York. Ceremonia dedicată deschiderii ei a avut loc marți.

Vedete ale baletului

Din expoziția găzduită la Clubul National de Arte din Manhattan fac parte 40 de fotografii ale vedetelor baletului rus, realizate în perioada cuprinsă între 1903 și 2017. Printre ei se numără Anna Pavlova, Vațlav Nijinski, Galina Ulanova, Maia Plisețkaia, Svetlana Zaharova, Uliana Lopatkina, Diana Vișniova. Ele au fost surprinse în timpul repetițiilor și spectacolelor, precum și al triumfului pe scenă. De asemenea, au fost prezentate imagini ale unor coregrafi celebri, cum ar fi Iuri Grigorovici, Boris Eifman, Alexei Ratmanski.

Expoziția cu genericul „Divertismente: de la Anna Pavlova la Svetlana Zaharova” a fost organizată de Agenția și Fundația ruso-americană. „De-a lungul secolelor, școala de balet rusă a devenit una dintre cele mai bune din lume. Eu sper foarte mult că expoziția noastră care va avea loc la New York va fi pe placul spectatorilor și, scufundîndu-se în atmosfera unei lumi magice a baletului rus, ei vor deveni admiratori adevărați ai acestuia”, a menționat directorul general, Serghei Mihailov.

La expoziție sînt prezentate lucrări ale lui Aleksandr Konikov, Anton Novoderejkin, Alexandr Kurov, Valeri Șarifulin, Aleksandr Batalov, Oleg Vlasov și ale altor fotografi. Printre cele mai de seamă organizatorii au evidențiat imaginile cu Plisețkaia, făcute în timpul evoluării balerinei la Teatrul Balșoi, în cadrul seratei de creație din anul 1978, precum și în timpul interpretării lebedei muribunde în 1980.


Curiozitate reciprocă

Expoziția, care va continua pînă la 2 iulie, se desfășoară în cadrul Festivalului cultural anual „Patrimoniul nostru”. Acesta este organizat pentru a 15-a oară la New York de Fundația ruso-americană. „Agenția ne-a oferit capodoperele din colecția sa, a menționat într-o discuție cu președintele Fundației Marina Kovaliova. Am selectat acele imagini care, după părerea noastră, ar fi cele mai interesante pentru publicul american”.

„Am vrut să arătăm și baletul clasic, cu care ne-am obișnuit, care este unul semnificativ pentru Rusia, precum și să povestim că Rusia a ajuns la înălțimi mari în baletul modern”, a spus Kovaliova. Ea a comunicat că personalul Fondului a lucrat la organizarea expoziției de fotografii circa patru luni.

Unul dintre cei mai importanți experți în artă ai Clubului National de Artă (clubul reunește conducători ai multor muzee de pe Coasta de Est a SUA – nota autorului) Robert Yaner a constatat, la rîndul său, că dinamica relațiilor dintre SUA și Rusia este acum așa natură, încît ar putea „stimula curiozitatea oamenilor” din ambele părți.

Să se transmită importanța momentului

Maestru al fotografiei de balet și teatru, renumitul critic Nina Alovert și-a exprimat în discuția cu un reporter încrederea că expoziția va atrage atenția americanilor. „Cred că fotografiile cu balet sînt mult mai importante pentru istorie și artă decît filmele sau înregistrările video. Deoarece despre înregistrare ați putea spune: „Acum nu se dansează așa, piciorul nu se ridică așa etc.”, a declarat Alovert. Iar fotografia transmite importanța momentului, ea eternizează o parte din artă”.

„Consider că aceste fotografii care s-au păstrat din anii 20-30 și chiar 80-90 sînt foarte importante pentru istoria artei și istoria baletului”, a menționat ea. Solicitată să spună care fotografii i-au atras atenția, Alovert a spus: „Cele mai vechi fotografii ... cu [Ecaterina] Gelțer, [Agripina] Vaganova ... mie personal îmi place tînărul [Iuri] Grigorovici la repetiție cu [Natalia ] Bessmertnova, am iubit-o foarte mult și cred că ea este una dintre cele mai mari balerine ruse. Desigur, eu sînt fericită că există aceste imagini, deși, din păcate, foarte mulți deja nu mai sînt”.

În paralel cu expoziția „Divertismente: de la Anna Pavlova la Svetlana Zaharova”, la Clubul Național de Artă au fost prezentate lucrările sculptorului de origine rusă Ella Kogan. La expoziția care, de asemenea, a fost inaugurată în cadrul Festivalului „Patrimoniul nostru”, au fost prezentate circa douăzeci de sculpturi de bronz.

„Aceste lucrări au o trăsătură comună. Sînt oameni vii care au venit să vorbească cu voi”, a menționat Kogan, vorbind despre expoziția sa. Aceasta, la fel, a fost organizată de Fundația ruso-americană și va dura pînă la 2 iulie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?