Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Subiectele discutate de Filip şi Tusk la Bruxelles

21 iun. 2017,, 13:12   Politică
2226 3

Aflat în vizită de lucru la Bruxelles, premierul Moldovei, Pavel Filip, a avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Implementarea Acordului de Asociere UE-RM, mersul reformelor, asistența macrofinanciară din partea UE pentru țara noastră și proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral au fost principalele subiecte discutate de Pavel Filip și Donald Tusk, comunică NOI.md.

„Noi vom manifesta o abordare pragmatică, realistă și constructivă. Parcursul bun în procesul implementării Acordului de asociere şi faptul că am recuperat din unele întîrzieri ne determină să fim şi mai ambiţioşi, şi mai exigenţi în atingerea obiectivelor în plan european”, a declarat Pavel Filip.

În cadrul întrevederii șeful Executivului a relevat importanţa asistenței macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar și a relațiilor cu FMI.

Pavel Filip a solicitat să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenței macrofinanciare ţării noastre în valoare de 100 de milioane de euro și modificarea sistemului electoral, deoarece pentru acordarea acesteia Guvernul și Comisia Europeană au îndeplinit toate precondițiile stabilite de comun acord. Pavel Filip a menţionat că această asistență este foarte importantă pentru Moldova, fiind dedicată strict implementării reformelor.

În context, prim-ministrul a salutat aprobarea de astăzi a asistenței macrofinanciare în cadrul Comitetului pentru Comerț Internațional a Parlamentului European și și-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens și în plenul Legislativului european.

Referitor la recomandările Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a sistemului electoral, Pavel Filip a menționat că vor avea loc discuții largi pe marginea acestora și majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare, pentru a fi respectate toate normele democratice și pentru a se evita orice tip de abuz în cadrul alegerilor.

În altă ordine de idei, prim-ministrul a vorbit și despre summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017 de la Bruxelles, care constituie o platformă de reafirmare a unităţii și solidarităţii între ţările partenere și statele membre ale UE.

La rîndul său, Donald Tusk a salutat angajamentul constant al Moldovei față de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de Guvern în scopul garantării ireversibilităţii acestuia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?