Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Opinii despre capacitatea UE de a influența modificarea sistemului electoral

21 iun. 2017,, 11:44   Politică
1667 0

Proiectul de lege privind sistemul electoral mixt este o copie făcută de socialişti de pe proiectul democraţilor privind sistemul electoral uninominal, iar Uniunea Europeană va taxa serios Republica Moldova.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de către activistul civic Valeriu Paşa, expert în cadrul organizaţiei „WatcDog.MD”, la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN. Pe de altă parte, analistul Visarion Ceşuev susţine că Uniunea Europeană nu este un indicator pentru Republica Moldova.

„Uniunea Europeană va pune condiţii dure Republicii Moldova. Comisia de la Veneţia a lăsat foarte mult loc pentru o ieşire onorabilă din chestiunea cu sistemul electoral mixt. Experţii Comisiei s-au referit strict la carenţele proiectului, dar nu s-au referit la contextul politic”, a declarat Paşa.

Visarion Ceşuev a declarat în cadrul emisiunii că nu ar trebui să ne deranjeze poziţia UE. „Cred că noi exagerăm cu ponderea Uniunii Europene, că principiile UE trebuie să fie un etalon pentru noi. Nu este aşa. Republica Moldova are un spaţiu de manevră destul de bun. Nu toate statele membre ale UE sînt organizate după standardele şi principiile elaborate la Bruxelles”, a declarat analistul.

Ceşuev s-a arătat optimist că Chişinăul va ajunge la un consens cu UE în privinţa sistemului electoral mixt: „UE va înţelege politica internă a Republicii Moldova, dar şi politicienii noştri vor da dovadă de bun simţ în ceea ce ţine respectarea normelor democratice şi intereselor cetăţenilor”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?