Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Boțan relevă ce interes are UE față de Moldova

20 iun. 2017,, 18:50   Politică
3760 0

Interesul Uniunii Europene pentru Republica Moldova rămîne doar cel de securitate, opinează analistul politic Igor Boțan, directorul executiv al Asociației ADEPT, citat de NOI.md.

Acesta spune că „povestea de succes” a Moldovei pe calea integrării europene s-a risipit, așa precum a dispărut și atitudinea indulgentă a partenerilor occidentali față de țara noastră.

„Nu cred că acum Republica Moldova are un avocat dedicat, în afară de Acordul de asociere și de documentele oficiale. Nu mai avem ceea ce am avut cîndva. Interesul Uniunii Europene pentru Republica Moldova rămîne cel de securitate. Moldova, așa cum este ea – într-o stare precară, se află la hotarele Uniunii Europene și poate cauza tot felul de pericole de ordin de securitate”, a explicat Igor Boțan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat dacă autorităților le va reuși să readucă Moldova pe agenda occidentalilor, analistul a remarcat că acest deziderat va fi unul dificil. „Va reuși sau nu, nu putem ști. Cert este că o atitudine anumită față de guvernarea de la Chișinău persistă. Această atitudine se poate exprima în felul următor: «Ajutăm nu ca înainte, cu ochii închiși, dar ajutăm poporul Republicii Moldova. Nu vrem ca Republica Moldova să ajungă în stare de colaps, de aceea sîntem nevoiți să discutăm și să cooperăm cu cei de la guvernare»”.

Potrivit lui Boțan, Republica Moldova a compromis un efort foarte generos din partea Uniunii Europene, cu miliarde de euro, granturi și credite la plată foarte scăzută.


„Dar noi, societatea noastră, clasa politică, am fost cei care am dat cu piciorul în această ofertă generoasă a Uniunii Europene”, a concluzionat expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?