Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Ostalep, despre vizita lui Krasnoselski la Londra: Un semnal curios

20 iun. 2017,, 16:12   Politică
4195 0

Vizita întreprinsă de liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, la Londra nu a fost una simplă și deloc ordinară, este de părere analistul politic Valeriu Ostalep.

Politologul a vorbit despre subtilitățile și implicațiile acestei vizite în cadrul unui interviu pentru NOI.md. Potrivit lui, ce poate fi dedus din toată această situație este că a sporit interesul din partea Marii Britanii pentru problema transnistreană.

„Britanicii sînt foarte atenți la orice e legat de întrevederi oficiale și cele cu statut. Dacă diplomații britanici nu ar fi dorit această întîlnire, ar fi avut loc sub o sută de alte formate, numai nu la Ministerul de Externe. Pentru mine acesta este un semnal curios, nu isteric, nu mă tem de asta – nu recunoaște nimeni Transnistria, dar este un mesaj pe care eu îl citesc ca o abordare nouă. Pînă acum așa ceva nu a fost. Nu dau calificative, dar nu pot să neg faptul că este o noutate cînd lideri de la Tiraspol au întrevederi la nivel înalt”, a explicat Ostalep.

El a mai remarcat că vizita la Londra se înscrie într-un șir mai larg de evenimente ce denotă că dosarul transnistrean a revenit în atenția actorilor internaționali. Potrivit lui Ostalep, nici vizita recentă la Chișinău a fostului ambasador OSCE Wiliam Hill, o figură politică extrem de importantă, nu este întîmplătoare. „Toate acestea luate împreună mă fac să presupun că în problema transnistreană există o nouă perspectivă, care nu e legată de Chișinău și Tiraspol, dar de interesul statelor mari, iar noi, ca întotdeauna, dormim”, a punctat Ostalep.

Expertul mai spune că nu vede nimic ieșit din comun, și nici contraproductiv, în faptul că reprezentanții administrației de la Tiraspol au întrevederi cu oficiali europeni. Mai mult decît atît, el califică drept disproporționată și neprofesionistă reacția Chișinăului față de acest eveniment.


„Nu văd nicio tragedie în asta. Chișinăul oficial niciodată nu a declarat că poziția noastră este de a bloca complet oricare persoană din Transnistria. Prin urmare, nu există vreo încălcare aici. Ei tot au dreptul să-și expună punctul de vedere la Berlin, Washington etc. Nu văd cum această vizită a dăunat procesului de soluționare a conflictului. Marea Britanie nu și-a schimbat niciodată punctul de vedere că noi sîntem un stat suveran și independent, și nu are de gînd să recunoască pe nimeni”, a adăugat Valeriu Ostalep.

„Cît despre faptul că s-a ridicat această vizită mai că la nivel de recunoaștere, e clar că transnistrenii și-au făcut de cap, că folosesc astfel de vizite în scop de propagandă, cum și noi facem, de fapt”, a conchis el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?