X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Alexei Tulbure: Acest guvern nu se va menține mult timp

1 iun. 2013,, 13:32   Politică
5087 6
Foto: puls.md
Joi , 30 mai, Parlamentul cu 58 de voturi a ales un nou guvern, condus de liberal-democratul Iurie Leancă. Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite și Consiliul Europei, Alexei Tulbure, noul guvern al R. Moldova a fost creat sub presiunea funcționarilor Uniunii Europene, scrie puls.md.

"Avînd în vedere faptul că guvernul a fost înființat sub presiunea unor factori externi, funcționari ai UE, acesta a fost creat numai în scopul de a crea o aparență de stabilitate pînă la summit-ul din Vilnius, cînd acești funcționari vor trebui să dea socoteală pentru miliardele cheltuite pentru Parteneriatul Estic. Ei vor spune că în Republica Moldova este un guvern pro-european, care promovează careva reforme, iată unde am investit noi două miliarde și ceva de euro, iată rezultatul muncii noastre", - a declarat Tulbure.

"Acest guvern a apărut împotriva logicii, împotriva voinței majorității cetățenilor, pentru că include acei politicieni care au fost demiși cu cîteva luni în urmă pentru corupție. Acesta este compus din persoane a căror activitate provoacă marii majorități a cetățenilor Republicii Moldova nu numai nemulțumire, dar și respingere. El constă din oameni care s-au discreditat complet pe arena politică, "- a adăugat expertul.

Tulbure a remarcat că, odată cu alegerea acestui guvern situația în țară se va înrăutăți și mai mult. "Acest guvern nu are oameni, nu are idei și nici o voință politică de a schimba ceva în bine în Republica Moldova. El are un singur scop - să ajungă la Vilnius.

În noua coaliție și-a consolidat pozițiile oligarhul-raider Vladimir Plahotniuc, persoana cu un rating de popularitate de 2-3%. Acum, el are în prezidiul parlamentului în locul unei, marionete, Lupu, două - Corman și Candu. El controlează totalmente Curtea Constituțională (ceea ce nu se întîmpla încă cu o lună în urmă), CNA, procuratura, Banca Națională, CCA și toate celelalte structuri (asta a fost), la care s-a adăugat și "bănosul" Minister al Transporturilor. Acum jafurile cu noul ministru, omul lui Plahotniuc la 150%, vor continua cu o putere sporită. De la acest guvern ar trebui să ne așteptăm la furturi și la fărădelegi și mai mari. Situația va degrada, totul se va nărui și mai mult, Leancă, ca și predecesorul său, mai departe de declarațiile despre reforme și lupta împotriva corupției nu va merge. Nu este exclus că noul prim-ministru foarte rapid se va include în jocurile lui Plahotniuc", - a spus expertul.

"Vlad Filat, care a avut o șansă REALĂ de a curăți țara de raideri și hoți, de Plahotniuc, nu a făcut acest lucru, ci pur și simplu a cedat statul în mîinile acestuia. De ce a făcut asta, eu nu pot să explic", - a răspuns expertul la întrebarea cu privire la motivele care l-au împins pe Filat să încalce din nou propriile promisiuni și să suporte o nouă porțiune de umilințe în fața lui Plahotniuc.

"Aceasta este o coaliție a oamenilor care nu numai că nu sînt în stare de a face ceva bun împreună, este o asociere de oameni care se urăsc cu înverșunare. Scandalurile și conflictele sînt inevitabile. Deci, eu cred că acest guvern nu va dura mult timp", - a concluzionat Alexei Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?