Cursuri de instruire pentru medicii din țară

Cursuri de instruire pentru medicii din țară

Medicii ginecologi din Republica Moldova vor fi instruiți în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, notează NOI.md.

Programul care face parte din cadrul programului internațional  "Colposcopia și Managementul Leziunilor Cervicale Precanceroase" conține lecții teoretice, practice și prelegeri on-line ale experților internaționali.  Instruirea se va desfășura în perioada iunie - decembrie 2017

“Scopul principal al colposcopiei nu este identificarea cancerului, ci depistarea, descrierea și tratamentul leziunilor precanceroase pentru a preveni cancerul cervical. Leziunile cervicale, odată identificate la etapa precanceroasa, pot fi tratate simplu și cost-eficient în condiții de ambulator. Respectiv, odată ce vor fi instruiți medicii colposcopiști, majoritatea cazurilor vor putea fi tratate la nivel raional”, a menționat Secretarul de Stat al Ministrului Sănătății, Rodica Scutelnic, în cadrul evenimentului de lansare.

În Republica Moldova, în fiecare zi, cîte o femeie este diagnosticată cu această maladie.  În același timp, o dată în două zile, o pacientă moare din cauza cancerului de col uterin. 

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni pînă la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire. Acestea sînt obligatorii pentru femeile cu vîrsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Screeningul trebuie realizat o dată în trei ani.

Programul de instruire este implementat în premieră în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului și Societatea de colposcopie și patologie cervicală din Moldova.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load