Carnete militare vîndute la pachet de un șef de catedră și un profesor

Carnete militare vîndute la pachet de un șef de catedră și un profesor

Șeful Catedrei militare de pe lîngă Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul și un profesor au fost reținuți de procurorii anticorupție pentru corupere pasivă și abuz în serviciu, notează NOI.md.

Bănuiții ar fi pus la cale o schemă de eliberare a adeverințelor militare în lipsa frecventării de către studenți a cursurilor de instruire.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, cei doi suspecți ar fi extorcat și primit sistematic bani de la cursanți pentru a le asigura obținerea certificatelor de absolvire a Catedrei, cu acordarea gradelor militare și depunerea jurămîntului, în timp ce aceștia nu se prezentau la orele de curs și la examene sau se aflau peste hotarele țării. În baza adeverințelor de absolvire, studenții puteau primi livrete militare pentru a accede ulterior în funcții cu statut special militar. 

Cazul a fost investigat cu suportul informațional și operativ al Serviciului de Informații și Securitate. În vederea consolidării materialului probator, o livrare de control de 100 de euro a fost efectuată sub supravegherea CNA. După primirea banilor și eliberarea unui astfel de certificat promis, șeful Catedrei și profesorul au fost recunoscuți în calitate de bănuiți și reținuți pentru 72 de ore.

Pe acest caz au fost pornite două cauze penale pe corupere pasivă și abuz de serviciu, fiind apoi conexate într-una singură.

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani cu amendă în mărime de pînă la 8000 de unități convenționale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 10 ani.

Actualmente se întreprind măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală în vederea documentării activității infracționale a bănuiților.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load