Experţi ruşi: Rusia trebuie să-şi apere consecvent interesele în Transnistria

Experţi ruşi: Rusia trebuie să-şi apere consecvent interesele în Transnistria

Rusia trebuie să-şi apere consecvent interesele în Transnistria şi să nu admită reformarea mecanismului actual de menţinere a păcii, consideră lectorul Universităţii de Stat de Ştiinţe Umaniste din Rusia (RGGU), expertul Consiliului rus pentru afaceri internaţionale, Serghei Markedonov.


El a făcut această declaraţie în cadrul mesei rotunde "Operaţiunea Rusiei de menţinere a păcii în contextul planurilor moldo-occidentale de reformare a Transnistriei", care s-a desfăşurat în weekend la universitatea transnistreană.

Markedonov susţine că "stabilitatea este nimicită intenţionat încă din anul 2006, când împotriva RMN a început blocada economică (exportul realizat prin perfectarea vamală în Moldova - "I.")".

Potrivit lui, "tentativele de a "delegitima" formatul de menţinere a păcii în Transnistria reprezintă un indice al cursului de dezgheţare a conflictului".

Directorul Institutului Diasporei Ruse, Serghei Panteleev, a menţionat "rolul Rusiei în încetarea conflictului armat între Moldova şi Transnistria".

"Acesta demonstrează mecanismul de acţiune al "punctelor de control ale geopoliticii", cum a fost pe timpuri RMN: acţiunile ferme ale contingentului militar rus privind încetarea vărsărilor de sînge au fost percepute ca adevărate acţiuni ale Centrului, solicitate şi în alte republici din Uniunea Sovietică. Dacă Moscova ar fi reuşit să acţioneze la fel de consecvent şi în alte regiuni ale fostei URSS, destrămarea ţării putea fi evitată", consideră el.

În opinia lui, evenimentele din Ucraina arată că "procesul de destrămare a Uniunii Sovietice continuă şi astăzi".

El a subliniat că Transnistria are o importanţă principială pentru Rusia contemporană.

"Trebuie să recunoaştem că, în realitate, RMN este Rusia, iar Rusia este RMN. Anume pe aceasta trebuie stabilite relaţiile cu republica, pornind de la interesele noastre naţionale prezente aici", a subliniat Panteleev.

Lectorul RGGU Aleksandr Guşcin a spus că "o sarcină actuală este poziţionarea Transnistriei în spaţiul informaţional rus în calitate de partener important şi de avanpost geopolitic al Rusiei".

"Nu putem să nu înţelegem gravitatea situaţiei din jurul Transnistriei, faptul că aici se intersectează interesele mai multor actori. RMN are o valoare deosebit de importantă în plan de politică externe şi internă, căci Rusia, în persoana Transnistriei, susţine statul cu o adevărată democraţie a poporului", consideră el.

Guşcin este convins că Rusia "nu trebuie să admită reducerea funcţionalităţii operaţiunii de menţinere a păcii, pentru a garanta existenţa şi dezvoltarea în continuare a statului transnistrean".


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load