X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral (DOC)

19 iun. 2017,, 14:36   Politică
3751 0

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul privind proiectul de lege care se referă la modificarea sistemului de vot actual în sistem mixt.

Organul consultativ nu recomandă ca în condițiile actuale Republica Moldova să modifice sistemului electoral.

Deși Comisia spune că modificarea sistemului electoral este dreptul suveran al cetățenilor statului, aceasta a venit cu cîteva concluzii, în ceea ce privește schimbarea sistemului de vot în Republica Moldova.

„În contextul în care se află Republica Moldova, reforma propusă ar putea avea un efect negativ la nivel de circumscripție, unde candidații majoritari independenți pot fi influențați de oameni de afaceri sau de alți actori care urmăresc interese proprii;
- Responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc și poate influența activitatea CEC;
- criteriile detaliate pentru constituirea circumscripțiilor pentru regiunea transnistreană și cetățenii din străinătate nu sînt stipulate;
- Pragurile de reprezentare parlamentară în componenta proporțională rămîn ridicate; - Este puțin probabil ca schimbările propuse să sporească reprezentarea femeilor în Parlament și nu sînt introduse măsuri speciale suplimentare pentru a compensa acest fapt”, se arată în document.

UNIMEDIA amintește că în cadrul sesiunii plenare de vineri, Consiliul de experți în dreptul constituțional din Europa ai Comisiei de la Veneția, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului și extinderea puterilor prezidențiale.

La ședința Parlamentului din 5 mai, speakerul Andrian Candu a propus pe ordinea de zi dezbaterea în prima lectură a proiectului privind votului uninominal, iar Partidul Socialiștilor a propus pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind votul mixt.


În urma mai multor dezbateri, proiectul de lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură de 52 de deputați, iar pentru comasarea celor două proiecte de lege în unul singur au votat de 74 de deputați.

Totodată Andrian Candu a declarat că proiectul va fi supus votului în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneția.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?