X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Criza gunoiului din Chișinău rămîne nesoluţionată

19 iun. 2017,, 09:51   Capitala
3921 0

Criza gunoiului din Capitală rămîne, deocamdată, nesoluţionată. Locuitorii din Ţînţăreni NU au ajuns la un compromis cu autorităţile municipale în ceea ce priveşte redeschiderea gropii de gunoi.

Mulţi localnici nici nu vor să audă de redeschiderea gropii de gunoi.

"Nu, nu și încă o dată nu! Noi nu vrem gunoiul acesta. Au avut atît timp ca să gîndească să deschidă o uzină undeva, să-l prelucreze, să-l selecteze."

"Nu acceptăm gunoiștea în sat din cauza că noi nu sîntem niște gunoaie, ci sîntem oameni vii care vrem o viață sănătoasă."

"Nu sînt de acord. Lor nu le-a fost jale de mine, dar mie de ce să-mi fie jale de ei? Nici într-un caz."


Alţii sînt dispuşi să cedeze, însă doar în anumite condiţii.

"Aș accepta propunerea ca să avem o fabrică de reciclare în sat, fiindcă într-adevăr e ceva benefic."

Reprezentanţii Primăriei Capitalei, împreună cu specialiştii Centrului Național de Sănătate Publică, le-au demonstrat oamenilor că groapa de gunoi nu prezintă pericol.

"Am căutat elemente toxice: zinc, cadmiu, nichel, aluminiu. Nu s-a depistat nimic absolut. Fondul de radiație în satul Țînțăreni este zero."

Municipalitatea a venit în faţa oamenilor şi cu o ofertă generoasă.

"Să primească o taxă clară localitățile după un principiu stabilit. Fie o cifră anuală, fie din fiecare metru cub de gunoi depozitat. Reluarea programelor de salubrizare. Reparația drumurilor de acces. Stații de epurare.", a declaratviceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu.

Autoritățile locale sînt însă sceptice în ceea ce priveşte aceste promisiuni.

"Toate promisiunile care s-au spus nu s-au realizat. Din 30 de ani de activitate s-a realizat doar o porțiune de drum și un apeduct pentru satul nou, dar din păcate apa este tehnică și nu se consumă.", a confirmat primarul comunei Țînțăreni, Anenii Noi, Ina Pașcan.

"Cu părere de rău, oamenii din Țînțăreni astăzi au fost împotrivă în majoritate, pe motiv că ei n-au avut acele garanții și siguranțe pe parcursul anilor cît a fost gunoiștea aici în activitate.", a afirmat președintele raionului Anenii Noi, Alexandru Barbaroșie.

La dezbateri au participat și reprezentanții Guvernului, care au decis să participe nemijlocit la soluţionarea crizei.

"Oamenii se indignă pentru faptul că autoritățile municipale mai mulți ani la rînd evacuînd gunoiul încoace nu au avut grijă de faptul ca să conserveze în modul stabilit aceste gunoiuri. Am propus să ne gîndim asupra soluționării împreună a acestei probleme."

Primăria Capitalei nu mai are unde depozita deşeurile, după cea gunoiştea improvizată din Bubuieci a fost închisă la insistenţa localnicilor.

Peste două săptămîni, Primăria Capitalei nu va mai avea unde să depoziteze deşeurile, din cauză că gunoiştea improvizată din Bubuieci urmează să fie închisă, la insistenţa localnicilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?