X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Prima grădiniţă din Moldova de tip energo-eficienta fost data în expluatare

17 iun. 2017,, 16:00   Societate
3100 0

La Călăraşi a fost dată în exploatare prima grădiniţă din Moldova de tip energo-eficient, construită după standardele germane.

V vineri, la ceremonia de inaugurare a grădiniţei "DoReMicii", prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoştinţă Guvernul Germaniei pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului, menţionînd că acesta este nu doar o investiţie benefică pentru locuitorii din oraşul Călăraşi, ci şi un exemplu de respectare a normelor europene de mediu şi de eficienţă energetică.

Astfel, datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decît ale unei clădiri similare.

"Am un sentiment de mulţumire şi satisfacţie profesională să văd finalizat un proiect la lansarea căruia am participat personal. Evenimentul de astăzi ne arată ce înseamnă de fapt parcursul european al ţarii noastre. Sînt proiecte concrete care vin să asigure bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova", a declarat Filip.

Totodată, premierul a remarcat accesibilitatea grădiniţei pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, precizînd că "acest fapt este un semnal că trebuie să învăţăm de mici să fim toleranţi şi să ne respectăm unul pe celălalt..

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz, a menţionat că acest proiect a fost realizat în cadrul Programului "Infrastructură socială şi eficienţă energetică" şi a exprimat toată deschiderea pentru susţinerea în continuare a unor astfel de proiecte sociale în Republica Moldova.

"În selectarea proiectelor ne vom baza şi pe viitor pe cel mai important criteriu - beneficiul direct adus cetăţenilor pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă", a declarat diplomatul german.

Precizare: Grădiniţa "DoReMicii" din oraşul Călăraşi are o suprafaţă de 1100 metri pătraţi şi va fi frecventată de peste 100 de copii, inclusiv cu vîrste de pînă la 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordaţi de Banca germană de investiţii KfW.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?