Cioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi

Cioclea: În timpul apropiat vom începe recuperarea banilor furaţi

Un grup de experţi ai companiei Kroll urmează să vină în Republica Moldova pentru a discuta strategia de recuperare a banilor furaţi din sistemul bancar moldovenesc.

Anunţul a fost făcut de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Nu ţine de competenţa noastră să recuperăm banii. Sînt instituţii abilitate. Noi vom furniza informaţia despre conturile străine unde au ajuns banii furaţi, vom pregăti dosarele pentru a fi depuse în jurisdicţiile unde au ajuns aceşti bani. Iar spre sfîrşitul verii - începutul toamnei vom începe recuperarea banilor”, a precizat Cioclea.

Guvernatorul BNM a declarat că cel de al doilea raport Kroll nu va fi oferit publicităţii, acest lucru fiind solicitat şi de către experţii Kroll: „Experţii Kroll ne-au recomandat să nu publicăm raportul pînă nu vor fi identificate toate conturile unde au ajuns banii furaţi”, a subliniat el.

Sergiu Cioclea a mai comunicat că în acest an BNM va elabora “o constituţie” a sistemului bancar, care va constitui cadrul necesar de gestionare a riscurilor: „Republica Moldova este unica ţară din Europa unde nivelul de supraveghere a riscurilor bancare este similar celui din anii 80. Noi trebuie să facem aceste maşini, băncile, să circule, să furnizeze economiei credite sănătoase”.

Sergiu Cioclea a mai comunicat că s-a recurs la procedura de înstrăinare a celor trei bănci aflate sub supravegherea specială a BNM, Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank. „Aşteptăm investitori. Este în premieră pentru Republica Moldova cînd vor fi schimbaţi acţionarii cu probleme ai băncilor”, a declarat guvernatorul.

Sergiu Cioclea a mai spus că în timpul apropiat BNM va iniţia o procedură de audit a băncilor comerciale pentru a identifica creditele afiliate. 

 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load