Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Indemnul societații civile catre autoritați privind opinia Comisiei de la Veneția

16 iun. 2017,, 08:31   Politică
2283 1

Reprezentanţii societăţii civile din Moldova îndeamnă autorităţile să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia, precum şi să renunţe şa proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt.

J joi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, a spus că, potrivit autorităţilor, doar 35% din cetăţeni susţin sistemul electoral actual, însă, în acelaşi timp, autorităţile doresc să treacă la un sistem care este susţinut de numai 17%.

Politologul Alexei Tulbure a menţionat că recomandările Comisiei de la Veneţia se întemeiază pe Codul de bune practici în materie electorală, care a fost aprobat şi adoptat de structurile Consiliului Europei (CE). Acest Cod reflectă poziţia membrilor CE, dar nu a Comisiei.

El a amintit că Moldova este membru al Consiliului Europei, de aceea îndeplinirea recomandărilor făcute de una din structurile sale este foarte importantă.

"Ne-am asumat angajamentul că modificarea sistemului electoral se poate face doar cu susţinerea majorităţii cetăţenilor ţării şi partidelor politice, după discuţii extinse cu societatea, precum şi nu mai tîrziu de un an pînă la alegeri", a spus politologul.

Expertul Centrului de Analiză, Supraveghere şi Protecţie în domeniul Energetic, Sergiu Tofilat, consideră că proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt, adoptat în prima lectură de deputaţii Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Socialiştilor (PSRM), nu are nimic comun cu sistemele uninominale şi mixte care funcţionează în alte ţări.

"Majoritatea parlamentară şi PSRM au luat doar denumirea sistemului. Ei au inclus în sistem instrumente care să le permită să elimine concurenţii în cursa electorală. Aceasta se va face prin intermediul consiliilor raionale şi judecătorii, majoritatea fiind controlate de PDM", a spus Tofilat.

Politologul Oazu Nantoi a menţionat că modificarea sistemului electoral este propusă de un partid care a fost nevoit să-şi retragă candidatul de la alegerile prezidenţiale, pentru ca lumea să nu vadă ratingul lor real. Acest partid este condus de un om care conduce antiratingul încrederii (Vlad Plahotniuc - "I.").

"PDM nu va ajunge în Parlament în condiţiile sistemului electoral actual, de aceea, împreună cu Preşedintele Igor Dodon, democraţii vor să schimbe regulile jocului, ca să se menţină la guvernare încă patru ani", susţine el.

Reprezentanţii societăţii civile au declarat că sînt gata să continue protestele, dacă guvernarea nu va ţine cont de opinia lor şi de recomandările Comisiei de la Veneţia, care vineri îşi va prezenta avizul în acest sens.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?