Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

O livadă de nuci din satul Corlăteni a fost transformată în gunoiște

15 iun. 2017,, 11:53   Societate
2056 0

O livadă de nuci din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, s-a transformat în groapă de gunoi.

Deşeurile sînt aduse din Bălţi de reprezentaţii unei întreprinderi municipale condusă de un apropiat al primarului penal, Renato Usatîi. Ecologiştii au venit la faţa locului pentru a stabili gradul de poluare a solului şi apelor din preajmă.

Zeci de tone de gunoi au fost depozitate pe o suprafaţă de trei hectare. Deșeurile sînt aduse în livadă deja de două luni.

"Am luat probele de sol, am luat trei sonde pentru determinarea conţinutului şi rezidiul fix şi nitraţilor, poluanţi care sînt principali. Dacă o să fie supra normative, o să calculăm prejudiciul la suprafaţa cît este poluat", a spus reprezentantul Agenţiei Ecologice Bălţi, Valeriu Berezovschi.

Terenul este gestionat de o persoană fizică din satul Corlăteni care a arendat terenul de la autorităţile locale. Aceasta susţine că a încheiat un contract cu întreprinderea municipală "Direcţia Reparaţii şi Construcţie a Drumurilor" din Bălţi care permite depozitarea frunzelor şi crengilor din parcurile din Bălţi.


Întreprinderea, însă, a adus şi gunoiul menajer din oraş. Gestionarul terenului a refuzat să ofere comentarii în faţa camerei.

"Acolo e frunziş mai mult, că e mai mult pentru îngrăşămînt. Am dus îngrăşămînt de aici, am amestecat astă toamnă, am dus pe masivuri, că eu nu am unde. Acum am văzut că au mai adus nu ştiu ce, dar eu nu am văzut ceva deosebit", a spus gestionarul terenului.

Primarul satului Corlăteni spune că nu ştia că pe teritoriul satului a fost depozitat gunoi din municipiul Bălţi. Însă recunoaşte că nu este prima dată cînd se întîmplă acest lucru.

"Au depozitat acolo nişte gunoi, sub pretextul precum că fac nişte compost pentru agricultură pentru anul viitor, dar noi, administraţia publică locală nu cunoaştem. N-am avut nicio avertizare", a spus primarul satului Corlăteni, Anatolie Baciu.

Directorul întreprinderii "Direcţia Reparaţii şi Construcţie a Drumurilor" din Bălţi, Serghei Pcela, nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia, iar adjunctul său a refuzat să vorbească în faţa camerei de filmat.

Întreprinderea nu depozitează gunoiul la groapa autorizată din municipiu încă din 2015.

"Se evacuează, dar nu pot să vă spun unde şi cum. Nu au spus precis cauza, dar reieşind din datoria care au acumulat-o faţă de compania noastră, le-am stopat evacuarea şi de atunci nu mai evacuează", a declarat administratorul gropii de gunoi din Bălţi, Andrei Musteaţă.

Poliţia din raionul Rîşcani a iniţiat o anchetă în acest caz.

Nu este pentru prima dată cînd gunoiul din Bălţi este depozitat în locuri neautorizate.

La sfîrşitul lunii octombrie a anului trecut, directorul Întreprinderii "Direcţia Reparaţii şi Construcţie a Drumurilor" din Bălţi, Serghei Pcela, a fost reţinut, fiind învinuit că ar fi admis depozitarea ilegală şi incendierea deşeurilor pe teritoriul întreprinderii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?