Leancă: Devalizarea sistemului bancar a început încă în perioada comunistă

Leancă: Devalizarea sistemului bancar a început încă în perioada comunistă

Devalizarea sistemului bancar moldovenesc a fost un proces îndelungat, care a început încă în perioada comunistă, iar Banca Naţională nu a oprit acest proces.

Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Nimeni nu poate spune cu exactitate cînd anume s-au furat banii. Unii zic că s-a făcut într-o zi, în noiembrie 2014, dar aşa ceva este imposibil. A fost un proces mai lung, care a început încă în perioada comunistă. Poate că atunci sumele care se furau erau mai mici. De atunci s-au început a da credite neperformante, fără acoperire, pe urmă s-au luat alte credite pentru a le acoperi pe cele mai vechi, pînă s-a ajuns la situaţia dată”, a declarat Leancă.

Fostul premier a spus că a observat neregulile de la BEM şi a acuzat Banca Naţională că nu a oprit procesul de devalizare a sistemului bancar: „Eu cînd am venit la Guvern, Banca de Economii avea deja datorii foarte mari. Eu nu dispuneam de pîrghiile necesare şi nici nu sînt specialist în finanţe. Banca Naţională care dispune de toate pîrghiile nu şi-a făcut datoria, aproape că nu a întreprins nimic”.

Iurie Leancă a recunoscut că în perioada cînd se afla la şefia Guvernului, a avut cîteva întîlniri cu Ilan Şor, dintre care unele neformale. „Cînd am văzut ce se întîmplă la BEM, am început să caut soluţii, mă întîlneam cu diferiţi oameni, ca să văd care este situaţia şi ce se poate de făcut. Pe Ilan Şor, în calitate de preşedinte al BEM, l-am invitat la şedinţa Guvernului ca să ofere explicaţii. Cred că m-am întîlnit cu el de 4-5 ori, nu pot spune cu exactitate, dar pentru a discuta situaţia de la BEM”, a spus vicespeakerul.

Iurie Leancă susţine că concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău a fost necesară: „Exista riscul ca aeroportul să fie închis, era într-o stare deplorabilă, iar pista era avariată. După concesionare lucrurile s-au schimbat radical”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load