X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Un fost ambasador al OSCE spune cum s-a îmbogățit elita transnistreană

13 iun. 2017,, 17:40   Politică
5780 5

Fostul ambasador al OSCE în Republica Moldova William Hill, profesor la Colegiul Militar Național din SUA, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Newsmaker despre percepția pe care o are față de evoluțiile în jurul conflictului transnistrean.

Potrivit ambasadorului, elitele transnistrene sînt interesate în menținerea statu-quoului, iar Chișinăul vrea să intergreze Transnistria fără a-i oferi dreptul la propria legislație. Fostul ambasador al OSCE a declarat că Transnistria știe foarte bine ce vrea pe viitor, această cunoaștere fiind dictată de rezultatele pretinsului referendum în care rezidenții regiunii au optat pentru independență și aderarea la Federația Rusă.

„Atunci cînd pui Chișinăului întrebarea «ce vrea să facă», răspunsul este – restabilirea integrității teritoriale, întoarcerea Tansnistriei în componența Republicii Moldova. Bine. Dar în ce condiții? Chișinăul nu are răspuns la această întrebare.

Motivația Transnistriei este clară. Un anumit număr de oameni cîștigă foarte bine în condițiile actuale sau cîștigau foarte bine în trecut. Elitele vor să conserve această stare a lucrurilor. Acest fapt mi-a fost comunicat în mod deschis cînd am lucrat în regiune”, a declarat William Hill.

Wiliam Hill spune că la Chișinău lucrurile stau mult mai prost și că aici nu este o viziune clară a statutului care urmează să fie identificat și propus Tiraspolului. Potrivit ambasadorului, acest statut trebuie să prevadă asigurarea unei legislații aparte și funcționale pentru transnistria.


„La Chișinău situația e mult mai dificilă. Nu trebuie să ne uităm la Legea privind statutul special al UTA Găgăuzia. Această lege lucrează foarte prost încă din anul 1994, nu se respectă. Deși Găgăuzia are statut special, mulți dintre interlocutori de la Chișinău mi-au spus că Găgăuzia este o regiune simplă din R. Moldova. Dacă o asemenea atitudine există, de ce Transnistria ar trebui să accepte propunerea privind autonomia? Partea moldovenească spune că legea centrală trebuie să fie aplicată și în Transnistria. Nu trebuie să fie așa, dacă Transnistria are un statut politic special. Acest lucru înseamnă că multe dintre legile moldovenești vor fi aplicate, însă și Transnistria trebuie să aibă propriile legi. Aceasta este definiția esențială a autonomiei. Consider că Chișinăul nu vrea să piardă, iar faptul că Transnistria va avea propriile legi este o pierdere pentru ei. Separarea împuternicirilor este un proces dificil. Dacă Chișinăul nu va fi pregătit pentru asta, desigur, nu va exista nicio soluție”, a declarat William Hill.

William Hill a fost șeful misiunii OSCE la Chișinău în anii 1999 -2001 și 2003-2006.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?