Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Voluntarii de razboi fac un apel către autorități

12 iun. 2017,, 18:00   Politică
2392 0

Uniunea Voluntarilor de Război din Republica Moldova își reiterează solicitarea către autorități să elaboreze o lege care să-i reprezinte.

Membrii uniunii solicită ca ziua de 19 iunie să fie declarată oficial zi de comemorare a voluntarilor de război.

Sergiu Caracai, președintele Uniunii Voluntarilor de Război din Republica Moldova, a declarat luni, 12 iunie, la o conferință de presă la IPN, că în 1991 au mers la război la îndemnul președintelui Republicii Moldova și al Parlamentului de atunci. Au trecut 25 de ani, dar voluntarii de război nu sînt recunoscuți de către autorități, nu sînt la evidenţă că au luptat benevol și nu beneficiază de înlesniri.

„Pe 21 martie am retrimis către autorități scrisorile pe care le-am transmis de-a lungul anilor diferitor guvernări, unde am cerut să ni se ofere și nouă o lege a noastră. De fiecare dată ni se spune că sîntem incluși în legea cu privire la veteranii de război, dar nimeni nu ne recunoaște cînd cerem dreptul la pensie și alte facilități pe care le au veteranii de război”, a declarat Caracai.

Valeriu Măntăluţă, membru al uniunii, a spus că în 1992 mulți voluntari au mers la război pentru apărarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, ca să fie un stat democratic. „Vrem o lege a voluntarilor de război, nimic mai mult, ca să știe lumea că am fost implicați și noi în acele acțiuni militare”, a spus voluntarul.

Mihai Moron, vicepreședintele Uniunii Voluntarilor de Război, a spus că la îndemnul autorităților, în1992, cei cărora le-a păsat de soarta statului s-au ridicat, au luat arma în mînă. Cînd au revenit acasă, mulți au rămas fără muncă, iar soțiile au plecat peste hotare pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. „Au trecut 25 de ani. Cum vor ști generațiile viitoare cîți au luptat din proprie inițiativă în războiul de la Nistru, dacă nu sîntem în nicio bază de date?”, se întreabă voluntarul.

Mihai Moron a mai spus că pe data de 19 iunie 1992 au căzut pe cîmpul de luptă cei mai mulți voluntari, peste 300. Luni, 19 iunie, la ora 10.00, voluntarii vor depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, în amintirea camarazilor căzuți la datorie. După care în Grădina Publică va fi organizată o acțiune patriotică, unde își vor da întîlnire toți voluntarii de război.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?