Complicii lui Chirtoacă blochează activitatea Consiliului Municipal (VIDEO)

Complicii lui Chirtoacă blochează activitatea Consiliului Municipal (VIDEO)

Decizia privind blocarea activității Consiliului Municipal Chișinău (CMC) este condiționată de motive politice.

 

Lipsa unui cvorum în legislativul local duce la înrăutățirea situației pe marginea depozitării deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Opinia a fost exprimată de la tribuna Consiliului Municipal luni, 12 iunie, de către reprezentantul fracțiunii Partidului Comuniștilor și celor fără de partid Ghenadie Botnaru și președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor Ion Ceban, relatează NOI.md.

Reprezentantul fracțiunii Partidului Comuniștilor și celor fără de partid și-a exprimat opinia cu privire la faptul că deja a doua săptămînă consecutiv CMC nu poate convoca un cvorum. „După cum se vede, multe dintre deciziile Consiliului Municipal sînt adoptate în baza unor criterii politice. Fracțiunea noastră se prezintă la ședințe regulat, indiferent de faptul care dintre fracțiunii o convoacă. În momentul de față toți consilierii ar trebui să se convoace și să aleagă secretarul Consiliului Municipal. Doar atunci toate deciziile luate la ședințe vor putea să intre în vigoare”, a declarat Ghenadie Botnaru.

Una dintre problemele prioritare ale aleșilor locali, potrivit lui, rămîne situația legată de depozitarea deșeurilor livrate din municipiul Chișinău. „Multă lume vorbește despre poligonul de deșeuri de la Țînțăreni, dar puțini au fost acolo. Sîntem dispuși să organizăm o excursie pentru reprezentanții mass-mediei și consilierii municipali care încă nu au fost acolo. Orice doritor să meargă poate să se convingă că în acest loc mai pot fi stocate în continuare deșeuri. Aici au fost create toate condițiile pentru ca depozitarea deșeurilor să înceapă chiar astăzi. Este necesar să se susțină negocieri cu localnicii și să se ajungă la un numitor comun. Termenul ultimatumului dat de locuitorii comunei Bubuieci va expira în curînd”, a reamintit consilierul municipal.

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor Ion Ceban a subliniat că acum consilierii municipali mult mai ușor să adopte decizii care să corespundă intereselor chișinăuienilor. „Anterior, proiectele de decizii împotriva cărora se pronunțau primarul și susținătorii săi, puteau să stea un an sau mai mult la secretariatul Primăriei. Doar după cazul de rezonanță publică Primăria revenea la examinarea lor. Acum, cînd conducerea Primăriei este cercetată, vom putea adopta toate deciziile care sînt atît de necesare orașului și locuitorilor. Pentru aceasta, în primul rînd,  trebuie să ne convocăm în cele din urmă și să alegem un secretar non-corupt”, a îndemnat Ceban colegii din Consiliul Municipal.

Precizăm că fracțiunea Partidului Socialiștilor a întreprins la 6 și 12 iunie două încercări de a  convoca Consiliul Municipal pentru a discuta problema evacuării deșeurilor. Situația s-a agravat la 4 și 5 iunie, atunci cînd locuitorii comunei Bubuieci au refuzat să permită camioanelor de gunoi să intre pe teritoriul minei Purcel, unde în ultimii ani au fost depozitate deșeurile din municipiul Chișinău.

Locuitorii comunei Bubuieci au fost de acord să permită serviciilor municipale să treacă doar după ce Guvernul a susținut cu ei negocieri la 5 iunie. Ei au amenințat că după expirarea termenului de 30 de zile ei iarăși vor bloca intrarea la groapa de gunoi în cazul, în care autoritățile municipale nu vor găsi un alt loc pentru depozitarea deșeurilor. Acest punct ar trebui să fie unul de bază pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal, însă la ora indicată s-au prezentat  doar consilierii din partea Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și celor fără de partid,precum și alesul local neafiliat Ion Ștefăniță. Numărul lor a fost insuficient pentru un cvorum care necesită prezența a cel puțin 26 de consilieri.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load