X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova vor fi sporite garanțiile pentru investitorii strategici

12 iun. 2017,, 13:00   Economie
2009 0

În Moldova vor fi majorate garanțiile pentru investitori strategici. Guvernul va putea semna cu ei acorduri investiționale privind implementarea proiectelor strategice investiționale.

Acest lucru este prevăzut de modificările la Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător, adoptate de Parlamentul Moldovei în lectura finală, relatează NOI.md.

Modificările au fost elaborate de Ministerul Economiei în vederea ameliorării climatului investițional și pentru asigurarea realizării proiectelor investiționale strategice, precum și în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni pentru realizarea Strategiei naționale de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pe anii 2016-2020.

De menționat că modificările introduc noțiunea de încheiere a unui acord investițional între Guvern și investitor în baza celor mai reușite practici internaționale, în vederea formulării mai exacte a drepturilor, obligațiilor și facilităților investiționale stabilite la nivelul unui proiect separat în cazul proiectelor investiționale care au o importanță strategică pentru economia națională.

Potrivit modificărilor propuse, în scopul stabilirii exacte a drepturilor, obligațiilor și înlesnirilor investiționale aferente proiectelor investiționale de importanță strategică pentru economia națională, Guvernul va putea încheia contracte investiționale privind realizarea proiectelor investiționale.


Acest lucru va contribui la diminuarea riscurilor, protecția intereselor legale ale investitorilor și asigurarea implementării cu succes a proiectelor investiționale strategice nominalizate. Se stipulează că modul de elaborare, aprobare și control al realizării acordului investițional, principiile și parametrii acestuia, precum și criteriile de stabilire și selectare a proiectelor investiționale strategice vor fi stabilite de Guvern.

În cadrul lecturii a doua deputații au precizat prevederile ce țin de proiectele investiționale strategice, explicînd că este vorba despre proiectele investiționale implementate în vederea realizării programelor și strategiilor publice ce contribuie la dezvoltarea economiei naționale și au un impact pozitiv asupra dezvoltării social-economice a țării.

În plus, s-a stipulat că acordurile investiționale semnate cu Guvern nu vor putea oferi investitorilor înlesniri fiscale și vamale sau conține unele prevederi care ar prejudicia alt agent economic care activează pe teritoriul Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?